ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Acta Oncologica Turcica - Acta Oncol Tur.: 56 (3)
Volume: 56  Issue: 3 - 2023
ORIGINAL ARTICLE
1.The Prognostic Factors in Endometrial Cancers Treated with Radiotherapy: Retrospective Analysis
Abdurahman Kuzhan
doi: 10.5505/aot.2023.02779  Pages 190 - 197
GİRİŞ ve AMAÇ: Endometriyal kanser çoğunlukla erken evrelerde teşhis edilir ve iyi bir prognoza sahiptir. Endometriyal kanserli hastaların tedavisinde cerrahi tedavi temeldir ve belirli risk gruplarında adjuvan radyoterapi (RT) uygulanmaktadır. Bu retrospektif çalışmada, RT uygulanan endometriyal kanserli hastalada prognozu etkileyen faktörler inceledi.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya endometriyal kanser tanısı almış toplam 181 hasta dahil edildi. Prognostik faktörlere göre risk grupları düşük, orta, yüksek-orta, yüksek riskli ve ileri/metastatik olarak kaydedildi. Hastaların genel sağkalımı (GS), Kaplan-Meier yöntemi kullanılarak hesaplandı.
BULGULAR: Ortanca yaş 60'tı (28-82). Tek başına adjuvan RT, RT ve kemoterapi ve tek başına kemoterapi alan hasta sayısı sırasıyla 77 (%42,5), 65 (%36) ve 39 (%21,5) idi. Ortanca GS 12.4 (0.1-21) yıldı. İleri/metastatik risk grubu dışında diğer tüm risk gruplarında, tek başına RT alan hastalarda GS daha iyi bulundu (p<0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Endometriyal kanserli hastalarda adjuvan tedavi alanlarda; risk grupları (prognostik risk faktörlerine göre), p53 ve uygulanan tedavi (yalnız RT) önemli prognostik göstergelerdir. RT'ye adjuvan kemoterapi eklenmesi prognozu olumsuz etkilemektedir.
INTRODUCTION: Endometrial cancer is mostly diagnosed in the early stages and has a good prognosis. Surgery has main role in the treatment of patients with endometrial cancer and adjuvant radiotherapy (RT) is administered in certain risk groups. In this retrospective study, we analyzed the factors affecting the prognosis of patients with endometrial cancer who underwent RT.
METHODS: A total of 181 patients who were diagnosed with endometrial cancer were included in the study. Based on the prognostic factors, risk groups were recorded as low, intermediate, high-intermediate, high risk, and advanced/metastatic. Patients’ overall survival (OS) was calculated using Kaplan– Meier method.
RESULTS: Median age was 60 years (28–82). The number of patients who received adjuvant RT alone, RT and chemotherapy, and chemotherapy alone were 77 (42.5%), 65 (36%), and 39 (21.5%), respectively. Median OS was 12.4 (range, 0.1-21) years. Except for the advanced/metastatic risk group, OS was better in all the other risk groups who received RT alone (p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Risk groups (based on prognostic risk factors), p53, and treatment applied (RT alone) are the significant prognostic indicators for patients received adjuvant therapy in endometrial cancer. Adding adjuvant chemotherapy to RT adversely affects the prognosis.

2.Investigation of The Effect of Adjuvant Endocrine Treatment on Depression, Sleep Quality and Sexual Function in Hormone Receptor-Positive Early-Stage Breast Cancer
Yağmur Kınacı Gümüşçubuk, Mutlu Hızal, Muhammed Bulent Akıncı, Bülent Yalçın, Oğuzcan Gümüşçubuk, Mehmet Ali Nahit Şendur
doi: 10.5505/aot.2023.24654  Pages 198 - 209
GİRİŞ ve AMAÇ: Meme kanseri hastalarında depresyon, uyku ve cinsel işlev bozukluklarını sorgulamak ve tanımak hastaların yaşam kalitesini iyileştirmektedir. Erken evre meme kanserli hastalarda adjuvan endokrin tedavisi ve diğer değişkenlerin depresyon, uyku kalitesi ve cinsel işlev bozukluğu üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamız, hormon reseptörü pozitif, erken evre (evre I-III) meme kanseri tanısı almış ve medikal onkoloji polikliniğinde en az 3 ay takip edilen 105 hastanın katılımıyla gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik form, Beck Depresyon Envanteri (BDI), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PSQI) ve Kadın Cinsel İşlev İndeksi (FSFI) kullanıldı.
BULGULAR: Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre hastaların %55.8'inde depresyon, %60,6'sında kötü uyku kalitesi, %77.1'inde cinsel işlev bozukluğu saptandı. PR pozitif olan hastalarda cinsel işlev bozukluğuna eğilim gözlendi ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P=0,005). Hastaların PUKİ ve BDI değerleri arasında güçlü (p<0,001) bir korelasyon vardı. Depresyon, uyku ve cinsel işlev bozukluğu olan hastalarda farklı endokrin tedavi ajanları (tamoksifen/anastrozol/letrozol) arasında ise anlamlı bir ilişki yoktu (p> 0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda çoğu hastada depresyon, uyku bozukluğu ve cinsel işlev bozukluğuna eğilim saptadık. Bazı sosyodemografik özelliklerin, adjuvan tedavi ve hormon reseptör durumunun cinsel işlevselliği etkileyebileceği ortaya çıktı. Bu nedenle meme kanseri tanısı ile takip edilen hastalarda bu belirtilerin sorgulanması ve değerlendirilmesi önemlidir.
INTRODUCTION: Questioning and recognizing depression, sleep and sexual dysfunctions in breast cancer patients improves the patients' quality of life. We aimed to evaluate the effects of adjuvant endocrine treatment and other variables on depression, sleep quality and sexual dysfunction in patients with early-stage breast cancer.
METHODS: Our study was performed with the participation of 105 patients who were diagnosed with hormone receptor positive, early stage (stage I-III) breast cancer and at least 3 months followed by the medical oncology outpatient clinic. Sociodemographic form, Beck Depression Inventory (BDI), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and Female Sexual Function Index (FSFI) were used as data collection tools.
RESULTS: According to the results obtained in our study, 55.8% patients had depression, 60.6% patients had poor sleep quality, 77.1% had poor sexual function. A tendency to sexual dysfunction was observed in patients with PR positivity and it was found to be statistically significant (P=0.005). There was a strong (p<0.001) correlation between the PSQI and BDI values of the patients. There was no significant relationship between different endocrine therapy agents (tamoxifen/anastrozole/letrozole) in patients with depression, sleep and sexual dysfunction (p> 0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: In our study, we found a tendency to depression, sleep disturbance, and sexual dysfunction in most patients. It was revealed that some sociodemographic features, adjuvant treatment and hormone receptor status may affect sexual functionality. Therefore, these symptoms should be questioned in patients followed up with a diagnosis of breast cancer.

3.Evaluation of Anesthesia Applications and Postoperative Care Results in Patients Who Underwent Reconstruction Surgery with Tumor Resection Prosthesis in Primary and Metastatic Bone Tumors
Özge Çolakoğlu Yüce, Dilek Kalaycı, Gonca Oğuz, Süheyla Ünver
doi: 10.5505/aot.2023.67689  Pages 210 - 219
GİRİŞ ve AMAÇ: Ortopedik onkolojik cerrahi planlanan hastalar sıklıkla operasyondan önce kemoterapi veya radyoterapi gibi çeşitli tedaviler almaktadır. Uygulanan tedaviler ve bunlara bağlı yan etkiler, eşlik eden ko-morbiditeler ve yapılacak olan cerrahinin özellikleri anestezi seçimini etkileyerek spesifikleşmeyi gerektirir. Bu çalışmada, hastanemizde primer veya metastatik kemik tümörü tanısı ile tümör rezeksiyon protezi uygulanan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi planlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya hastanemiz Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği tarafından Ocak 2015 ve Aralık 2016 tarihleri arasında Primer veya metastatik kemik tümörü tanısı ile tümör rezeksiyonu protez operasyonu uygulanan, American Society of Anesthesiologists (ASA) I-III grubunda yer alan 6-84 yaş arası 72 hasta bu çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, malignite tanıları, ASA skorları, yapılan cerrahi girişim ve anestezi yöntemi, anestezi ve operasyon süresi, ameliyat öncesi ve sonrası hemoglobin değerleri, intraoperatif kanama miktarı, intraoperatif sıvı yönetimi ve kan transfüzyon ihtiyacı, ve postoperatif yoğun bakım ve/veya mekanik ventilasyon süreleri kaydedildi.
BULGULAR: En sık tanı alan primer kemik tümörü osteosarkom, en çok yapılan ameliyat ise geniş tümör rezeksiyonu ve femur proksimal tümör rezeksiyon protezi olarak bulundu. Anestezi süresi, kanama miktarı, yaş, ASA ve ek hastalık gibi parametrelerin postoperatif mekanik ventilasyon veya yoğun bakım ihtiyacıyla ilişkili olduğu gösterildi. Hastalarda uygulanan postoperatif analjezi yöntemlerinde ise en sık olarak intravenöz analjezi yöntemi tercih edildiği görüldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ortopedik onkolojik cerrahilerde anestezi yönetimi, preoperatif dönemden başlayarak hastayı bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmeyi, intraoperatif anesteziyle birlikte postoperatif analjezi ve / veya yoğun bakım gereksinimini belirlemeyi kapsamalıdır. Anestezi ve cerrahi ekip üyeleri arasında iletişim optimal onkolojik cerrahi bakımın sağlanması açısından önemlidir.
INTRODUCTION: Patients scheduled for orthopedic oncological surgery often receive various treatments, such as chemotherapy or radiotherapy, before the operation. The treatments applied and related side effects, accompanying co-morbidities and the characteristics of the surgery to be performed affect the choice of anesthesia and require specificity. In this study, it was planned to retrospectively evaluate the patients who underwent tumor resection prosthesis with the diagnosis of primary or metastatic bone tumor in our hospital.
METHODS: 72 patients between the ages of 6-84 who underwent tumor resection prosthesis operation with the diagnosis of primary or metastatic bone tumor and who are in American Society of Anesthesiologists (ASA) I-III group were included in the present study. Demographic characteristics of patients, accompanying diseases, malignity diagnoses, ASA scores, surgical intervention carried out and anesthesia method, duration of anesthesia and operation, pre and postoperative hemoglobin values, amount of intraoperative bleeding, intraoperative fluid management and need for blood transfusion, need for and duration of postoperative intensive care and/or mechanic ventilation were recorded
RESULTS: The most frequently diagnosed primary bone tumor was osteosarcoma, and the most common operation was wide tumor resection and femoral proximal tumor resection prosthesis. Parameters such as duration of anesthesia, amount of bleeding, age, ASA, and comorbidity were shown to be associated with the need for postoperative mechanical ventilation or intensive care. In the postoperative analgesia methods applied to the patients, it was seen that the most frequently preferred method was intravenous analgesia.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In orthopedic oncologic surgeries, anesthesia management should encompass evaluating the patient with a holistic approach starting from the preoperative period, and considering the need for postoperative analgesia and/or for intensive care in addition to intraoperative anesthesia. Communication between members of anesthesia and surgery teams is important for providing optimal surgical care.

4.Prognostic Role of Pan Immune Inflammation Value and Systemic Inflammation Response Index in Small Cell Lung Cancer
Mehmet Uzun, Eda Çalışkan Yıldırım, Savaş Gökcek, Bilgin Demir, Aziz Karoğlu
doi: 10.5505/aot.2023.02703  Pages 220 - 228
GİRİŞ ve AMAÇ: Küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK), çok kötü prognozlu, oldukça ölümcül bir akciğer kanseri şeklidir. Sistemik inflamasyon, kanser gelişimi için önemli bir risk faktörüdür. Dolaşan bağışıklık hücreleri, kansere karşı mücadelede önemli bir rol oynar. Bu çalışma, küçük hücreli akciğer kanserinde dolaşımdaki bağışıklık hücrelerinin bileşenleri olarak farklı periferik kan lökosit biyobelirteçlerinin prognostik değerini araştırmak için tasarlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmaya 2012-2021 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı'nda izlenen toplam 81 KHAK hastası dahil edildi. Hastaların tanı anında periferik kan testleri kaydedildi. Sistemik immün-inflamasyon indeksi (SIRI) (nötrofil sayısı×monosit sayısı)/lenfosit sayısı olarak tanımlandı. Pan-immün inflamasyon değeri (PIV) şu şekilde hesaplandı: (nötrofil sayısı x trombosit sayısı x monosit sayısı)/lenfosit sayısı. Optimal cut-off değerleri, ROC eğrisine göre belirlendi. Bu değerler SIRI ve PIV için sınırlı evreli KHAK'de sırasıyla 2,8 ve 585 ve yaygın evre KHAK'de 1,33 ve 497 idi. Genel sağkalım (GS), Kaplan-Meier yöntemiyle hesaplandı ve log rank testiyle karşılaştırıldı. Cox regresyon modeli kullanılarak çok değişkenli analiz tahmin edildi.
BULGULAR: 81 KHAK'li hastanın 28'inde (%34,6) sınırlı evre KHAK, 53'ünde (%65,4) yaygın evre hastalık vardı. Tüm grupta medyan SIRI 2,37 (IQR, 0,34–18,59), medyan PIV ise 634,80'di (IQR, 61,57–8320). Tüm evreleri içeren hasta grubunda yapılan analizde sağkalım arasında nümerik fark olmasına rağmen her iki belirteç için istatistiksel anlamlılık elde edilememiştir (SIRI için p=0,20; PIV için p=0,058). Sınırlı evre KHAK'li hastaların GS, ECOG, SIRI ve PIV durumu için istatistiksel anlamlılık bulunurken,çok değişkenli analizde değişkenler arasında anlamlı bir fark bulunmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bulgularımız, SIRI ve PIV'in KHAK'de prognoz için umut verici belirleyiciler olabileceğini göstermektedir.
INTRODUCTION: Small cell lung cancer (SCLC) is a highly lethal form of lung cancer with very poor prognosis. Systemic inflammation is an important risk factor forcancer development.Circulating immune cells play an important role in fighting againstcancer.This study was designed to investigate the prognostic value of different peripheral blood leukocyte biomarkers as components of circulating immune cellsin small cell lung cancer.
METHODS: A total of 81 SCLC patients followed up at Dokuz Eylül University Hospital Department of Medical Oncologybetween 2012 and 2021 were included in this study. Peripheral blood tests of patients were recorded at the time of diagnosis.Systemic immune-inflammation index (SIRI) was defined as (neutrophil count×monocytes count)/lymphocyte count. Pan-immune inflammation value (PIV) was calculated as follows: (neutrophil count × platelet count × monocyte count)/lymphocyte count.The optimal cut-off valuesweredetermined according to the receiver operating characteristic (ROC) curve. These values were 2.8 and 585 in limited stage SCLC and 1.33 and 497 in all-stage SCLC for SIRI and PIV, respectively.Overall survival (OS) was estimated withthe Kaplan-Meier method and compared with the log rank test. Multivariate analysis was estimated using the Cox regression model.
RESULTS: Of the 81 patients with SCLC,28 (34.6%) patients had LS-SCLC while 53 (65.4%) patients had extensive stage disease.In whole group, median SIRI was 2.37 (IQR, 0.34–18.59), while median PIVwas 634.80 (IQR, 61.57–8320). Although there was a numerical difference between survival in analysis performed in the patient group including all stages, statistical significance could not be achieved for both markers (p=0.20 for SIRI; p=0.058 for PIV).While statistical significance was found for OS and ECOG, SIRI, and PIV status in univariate analysis of patients with limited stage SCLC, no significant difference was found between the variables with multivariate analysis.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our findings show that SIRI and PIV may be promising predictors for prognosis in SCLC.

5.Prognostıc Factors And Changıng Paradıgms In Febrıle Neutropenıa Epısodes
Yüksel Karadağ, Servet Kölgelier
doi: 10.5505/aot.2023.79990  Pages 229 - 239
GİRİŞ ve AMAÇ: Enfeksiyon hastalıklarının klinik ve laboratuvar tanısındaki gelişmeler ve yıllar içinde değişen etken spektrumu kanser tedavisi süresince Febril nötropeni (FEN) ataklarının güncel takibini gerekli hale getirmiştir. Bu çalışmada FEN ataklarında değişen paradigmaların ve prognostik faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Prospektif, gözlemsel yürütülen bu çalışmaya, Nisan 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında kanser merkezimizde FEN nedeniyle yatarak tedavi gören 18 yaş ve üzeri solid tümörü ve hematolojik malignitesi olan 145 erişkin hasta alındı ve hastalarda gelişen 176 FEN atağı incelendi.
BULGULAR: Çalışmaya dâhil edilen 145 hastanın %70.3’ünde (n=102) hematolojik malignite mevcuttu FEN ataklarının %46’sında mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış enfeksiyon saptandı ve en sık enfeksiyon odağının %27.1 ile alt solunum yolu enfeksiyonları olduğu görüldü. FEN ataklarının %66.2’sinde (n=45) sadece gram negatif, %19.1’inde (n=13) sadece gram pozitif mikroorganizma üredi. Hematolojik maligniteli hastalarda solid organ tümörlü hastalara göre bakteriyemi istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha yüksekti (p<0.001). Sıfırıncı günde derin nötropeni olması bakteriyemi ile ilişkili bulunurken (p<0.001), uzamış nötropeninin bakteriyemi ile ilişkisi gösterilemedi (p=0.34). FEN’e bağlı mortalite %9.7 (n=17) oranında görüldü. FEN’de mortalite riski, pnömonisi bulunan hastalarda 10.25 kat ve uzamış nötropenisi olan hastalarda 6.05 kat daha fazlaydı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: FEN ataklarının klinik ve laboratuvar bulgularının araştırıldığı bu çalışmada yeni kullanıma giren kemoterapötiklerin etkisiyle FEN kliniğinde pnömoni sıklığının arttığı ve etken profilinde geçtiğimiz dekattan farklı olarak gram negatif mikroorganizmaların daha çok olduğu saptanmıştır. Ayrıca pnomoni ve uzamış nötropeni varlığının mortaliyeti arttırdığı görülmüştür. Kapsamlı multicenter çalışmalar, değişen paradigmalara yönelik yeni yönetim algoritmalarının oluşturulmasına olanak sağlayacaktır.
INTRODUCTION: The epidemiology of pathogens responsible of febrile neutropenia (FEN) has changed and so did the diagnostic tools in the field of infectious diseases. This study examined the changing paradigms and prognostic factors in FEN episodes.
METHODS: This was a prospective and observational study of 145 adult patients aged 18 and older with solid tumor and hematological malignancies and who received FEN treatment at the our cancer center between April 2020 and April 2021; 176 FEN episodes developed in patients and were examined.
RESULTS: Hematological malignancy was present in 70.3% (n=102) of the 145 patients. Microbiologically-confirmed infections were seen in 46% of FEN episodes. The most common focus of infection was lower respiratory tract infections with 27.1%. In 66.2% (n=45) of FEN episodes, only gram-negative microorganisms grew while only gram-positive microorganisms grew in 19.1% (n=13). Bacteremia was significantly higher in patients with hematological malignancies versus patients with solid organ tumors (p<0.001). Deep neutropenia on day zero was associated with bacteremia (p<0.001), but the relationship between prolonged neutropenia and bacteremia could not be demonstrated (p=0.34). FEN-related mortality was 9.7% (n=17). The risk of mortality in FEN was 10.25-fold higher in patients with pneumonia and 6.05-fold higher in patients with prolonged neutropenia.
DISCUSSION AND CONCLUSION: We determined that the frequency of pneumonia increased in the FEN clinic due to the effects of newly introduced chemotherapeutics. Gram-negative microorganisms were more common in the causative profile unlike the previous decade. Pneumonia and prolonged neutropenia increase mortality. Comprehensive multicenter studies will allow for the development of new management algorithms for changing paradigms.

6.Naples Score May Predict Overall Survival in Metastatic Gastric Cancer and is Superior to CONUT
Oğuz Kağan Bakkaloğlu, Ilkay Gültürk, Seher Yıldız Tacar, Mesut Yılmaz
doi: 10.5505/aot.2023.80269  Pages 240 - 249
GİRİŞ ve AMAÇ: Gastrik adenokarsinom (GK), sık görülen ve kötü prognoza sahip bir malignitedir. GK'de tedavi kararlarına yardımcı olmak için prognostik belirteçlere ihtiyaç vardır. Naples prognostik skoru (NPS) ve beslenme durumunun kontrol edilmesi (CONUT) skoru, farklı tümörlerde prognoz ile ilişkili immün-beslenme skorlarıdır. Bunların metastatik GK'deki performansına ilişkin veriler ise azdır. Metastatik GK'li hastalarda CONUT ve NPS'nin prognoz ile ilişkisini değerlendirdik.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 2017-2021 yılları arasında metastatik GC için birinci basamak platin bazlı kemoterapi alan 201 hastayı geriye dönük olarak analiz ettik. Tedavi öncesi laboratuvar sonuçları değerlendirlerek NPS ve CONUT skorları hesaplandı. NPS ve CONUT ile ilgili genel sağkalım (OS) analizleri yapıldı.
BULGULAR: Medyan sağkalım, NPS ve CONUT ile negatif korelasyona sahipti. OS ile ilişkili olabilecek klinik parametreler değerlendirildi. Karaciğer metastazları daha kısa sağkalım ile ilişkiliyken, peritoneal tutulum bunu göstermedi. Tümör farklılaşması OS ile ilişkili değildi. Tek değişkenli analizde, metastatik odakların sayısı, hepatik metastazların varlığı, artmış Ca19-9, azalmış albümin seviyeleri, ekstraperitoneal metastatik hastalık, NPS ve CONUT, daha düşük OS ile ilişkiliydi. Yaş, cinsiyet, tümör farklılaşması ECOG ve CEA seviyeleri sağkalımla ilişkili değildi. Çok değişkenli analizlerde, daha düşük albümin, daha yüksek Ca19-9, hepatik metastazlar ve NPS (OR: 2.9) bağımsız olarak daha kısa sağkalım ile ilişkilendirildi. CONUT, çok değişkenli analizde OS üzerinde bir etkiye sahip değildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: İmmüno-beslenme skorları arasında CONUT ve NPS, metastatik GK hastalarında kötü prognozu öngörür. Bu açıdan NPS, CONUT'tan üstün görünmektedir
INTRODUCTION: Gastric adenocarcinoma (GC) is a common malignancy with a poor prognosis. There is a need for prognostic markers to assist treatment decisions in GC. Naples prognostic score (NPS) and controlling nutritional status (CONUT) score are immune-nutritional scores that predict outcomes in different early-stage tumours. Data on the performance of these in metastatic GC are scarce. We evaluated the relationship of CONUT and NPS with prognosis in patients with metastatic GC.
METHODS: We retrospectively analysed 201 patients who received first-line platinum-based chemotherapy for metastatic GC between 2017-2021. NPS and CONUT were calculated depending on the pre-treatment laboratory. Overall survival (OS) analyses were performed regarding NPS and CONUT.
RESULTS: Median survival negatively correlated with NPS and CONUT. Clinical parameters that may be associated with OS were evaluated. Liver metastases were associated with shorter survival, while peritoneal involvement did not. Tumour differentiation was not associated with OS. In the univariate analysis, the number of metastatic foci, the presence of hepatic metastases, increased Ca19-9, decreased albumin levels, extraperitoneal metastatic disease, NPS, and CONUT were associated with lower OS. Age, gender, tumour differentiation ECOG, and CEA levels did not affect survival. In multivariate analyses, lower albumin, higher Ca19-9, hepatic metastases, and NPS (OR: 2.9) were independently associated with shorter survival. CONUT did not have an effect on OS in multivariate analysis.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Among immuno-nutritional scores, CONUT and NPS, predict poor prognosis in metastatic GC patients. The NPS seems superior to the CONUT.

7.Clinical Importance of the Hemoglobin, Albumin, Lymphocyte, Platelet Score in Metastatic Pancreatic Cancer
Onur Yazdan Balçık, Ali Aytaç, Ferhat Ekinci, Yusuf İlhan, Bilgin Demir, Gökhan Karakaya, Atike Pınar Erdoğan
doi: 10.5505/aot.2023.26779  Pages 250 - 258
GİRİŞ ve AMAÇ: Pankreas adenokarsinomu en ölümcül kanserlerden biridir. Metastatik pankreas kanserli hastaların prognozunu tahmin etmek için günlük hayatta kullanılabilecek etkili, basit ve pratik yöntemler halen eksiktir ve prognozu tahmin etmek için umut verici bir biyobelirteç gerekmektedir. Çalışmamızda metastatik pankreas kanserinde HALP skorunun prognoz ile ilişkisini göstermeyi amaçladık.



YÖNTEM ve GEREÇLER: 2016-2022 yılları arasında Türkiye'de 4 merkezden metastatik pankreas kanseri tanısı alan hastalar dahil edildi. Demografik veriler, hemogram parametreleri, biyokimya değerleri ve alınan tedaviler kaydedildi. Genel sağkalım (OS) ve progresyonsuz sağkalım (PFS) da kaydedildi.
BULGULAR: Çalışmamızda 280 hasta vardı. Tüm popülasyon için medyan PFS 7,53 aydı, medyan OS ise 11,53 aydı. Medyan PFS, HALP-Düşük grup için 7,1 ay ve HALP-Yüksek grup için 14,8 aydı. HALP-Düşük grubun median PFS'si HALP-Yüksek gruba göre daha kısaydı ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı (p: <0,001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak, HALP skoru ucuz, pratik, literatüre katkıda bulunan bir belirteçtir ve prospektif çalışmalarla doğrulanırsa, metastatik pankreas kanseri olan hastaların prognozunu tahmin etmek için rutin klinik uygulamada kullanılabilir.
INTRODUCTION: Pancreatic adenocarcinoma is one of the deadliest cancers. Effective, simple and practical methods that can be used in daily life are still lacking to predict the prognosis of patients with advanced pancreatic cancer and a promising biomarker is needed to predict prognosis. Our study's objective was to demonstrate the correlation between the HALP score and prognosis in patients with metastatic pancreatic cancer.
METHODS: Patients diagnosed with metastatic pancreatic cancer from 4 centers in Turkey between 2016 and 2022 were included. Demographic data, hemogram parameters, biochemistry values, as well as the treatments received were recorded. Survivals were also recorded
RESULTS: There were 280 patients in our study. The median PFS was 7.53 months, while the median OS was 11.53 months for the whole population. Median PFS was 7.1 months for the HALP-Low group and 14.8 months for the HALP-High group. The HALP-Low group exhibited a significantly shorter median progression-free survival (PFS) compared to the HALP-High group, with a statistically significant difference between the two groups (p<0.001). Median OS was 10.57 months for the HALP-Low group and 18 months for the HALP-High group. The HALP-Low group demonstrated a significantly shorter median overall survival (OS) compared to the HALP-High group, with a statistically significant difference between the two groups (p<0.001)
DISCUSSION AND CONCLUSION: In conclusion, the HALP score is an inexpensive, practical, literature-contributing marker and, if validated by prospective studies, can be used in routine clinical practice to predict the prognosis of patients with metastatic pancreatic cancer.

8.Systemic Immune-Inflammation Index and Hodgkin Lymphoma: an Underexplored Relationship
Emine Gültürk, Korhan Kapucu, Eyyup Akkaya, Deniz Yılmaz, Fehmi Hindilerden
doi: 10.5505/aot.2023.62582  Pages 259 - 271
GİRİŞ ve AMAÇ: Tümörle ilişkili inflamasyon, tümör gelişimi ve ilerlemesinin önemli bir özelliğidir. Klasik Hodgkin lenfoma (kHL) hastalarının klinikopatolojik ve prognostik özelliklerinin sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII), nötrofil-lenfosit oranı (NLO) ve platelet-lenfosit oranı (PLO) ile ilişkili olup olmadığını araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu, Ocak 2012 ile Aralık 2021 tarihleri arasında yürütülen retrospektif bir kohort çalışmasıdır. Çalışmaya yeni tanı almış toplam 77 kHL hastası dahil edildi.
BULGULAR: Hastaların ortanca yaşı 37 (24-49) idi. Evre IV hastalığı (p=0,036), B semptomları (p=0,005) ve ekstranodal tutulumu (p=0,012) olan hastalarda NLO anlamlı olarak daha yüksekti. Kadın hastalarda (p=0,005), B semptomu olanlarda (p=0,014) ve ekstranodal tutulumu olanlarda (p=0,011) PLR anlamlı olarak daha yüksekti. Ayrıca B semptomu olan hastaların olmayanlara göre SII değeri anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,009). Uluslararası prognostik skor-7 ile SII (r=0,271, p=0,017), PLO (r=0,294, p=0,010) ve NLO (r=0,378, p=0,001) arasında anlamlı ancak zayıf düzeyde korelasyon vardı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: SII, B semptomları ile ilişkili bulundu, ancak kHL için prognostik değildi. Ayrıca PLO ve NLO da kHL'li hastalarda prognozla ilişkili değildi. Ancak bu konudaki verilerin son derece sınırlı olduğu düşünüldüğünde, inflamasyon indekslerinin değerlendirilmesi için daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.
INTRODUCTION: Tumor-associated inflammation is an important feature of tumor development and progression. We aimed to investigate whether the clinicopathological and prognostic characteristics of patients with classical Hodgkin lymphoma (cHL) were associated with systemic immune-inflammation index (SII), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR).
METHODS: This was a retrospective cohort study conducted between January 2012 and December 2021. A total of 77 patients with newly diagnosed cHL were included in the study.
RESULTS: The median age of the patients was 37 (24-49) years. Patients with stage IV disease (p=0.036), B symptoms (p=0.005), and extranodal involvement (p=0.012) had significantly higher NLR. Female patients (p=0.005), those with B symptoms (p=0.014) and subjects with extranodal involvement (p=0.011) had significantly higher PLR. Also, the SII of patients with B symptoms was significantly higher compared to those without (p=0.009). There were significant but weak correlations between international prognostic score-7 and SII (r=0.271, p=0.017), PLR (r=0.294, p=0.010) and NLR (r=0.378, p=0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: SII was associated with B symptoms, but was not prognostic for cHL. PLR and NLR were also unassociated with prognosis in patients with cHL. However, considering the exceedingly limited data on this topic, further studies to assess inflammation indices are necessary.

CASE REPORT
9.Anaplastic Multiple Myeloma: A Report of a Rare Case with CD38 and CD117 Positivity
Rafiye Çiftciler, Mustafa Erol, Şükrü Nail Güner, İsmail Reisli
doi: 10.5505/aot.2023.43925  Pages 272 - 276
Anaplastik multipl miyelom ve anaplastik plazmasitoma içeren anaplastik multipl miyelom (AMM), multipl miyelomun (MM) morfolojik bir alt tip olarak agresif bir şekilde ilerleyen nadir bir hastalıktır. Kötü bir prognoza sahiptir ve tedaviye özellikle dirençli olduğuna inanılmaktadır. Bu olgu sunumunda AMM tanısı alan 66 yaşında bir kadın hastayı sunduk. MM'nin anaplastik morfolojisi tanısal bir zorluk teşkil edebilir. Bu örnekte hematolojik neoplazmları tespit etmek için multidisipliner bir yaklaşıma olan ihtiyaç vurgulanmıştır. AMM vakaları için hızlı radyografik, akım sitometri ve histolojik inceleme, etkili tedavi stratejilerini yönlendirmeye yardımcı olabilir.
Anaplastic multiple myeloma (AMM), which comprises anaplastic multiple myeloma and anaplastic plasmacytoma, is a rare illness that aggressively advances as a morphological subtype of multiple myeloma (MM). It has a poor prognosis and is believed to be particularly resistant to treatment. In this case report, we presented a 66-year-old woman diagnosed with AMM. The anaplastic morphology of MM may pose a diagnostic challenge. The need for a multidisciplinary approach to detect hematological neoplasms is highlighted in this example. For AMM instances, prompt radiographic, flowcytometry, and histological examination may assist guide effective treatment strategies.

10.A Case of Diffuse Large B Cell Lymphoma with Unusual Extranodal Breast, Brain Involvement and Autoimmune Hemolytic Anemia: Clinical and Radiological Presentations
İstemi Serin, Yuksel Erdal, Tahir Alper Cinli, Oğuz Altunok, Emre Eğilmez, Gülben Erdem Huq
doi: 10.5505/aot.2023.14890  Pages 277 - 284
Diffüz büyük B hücreli lenfoma (DBBHL), tüm Hodgkin dışı lenfomaların %30-40'ını oluşturan büyük ve transforme B hücrelerinden oluşan heterojen bir tümör grubudur. DBBHL'nin ekstranodal meme tutulumu oldukça nadirdir. Coombs pozitif hemolitik anemi ve nörolojik semptomlarla başvuran, meme kaynaklı bir DBBHL olgusunu sunmaktayız. Elli dört yaşında kadın hasta acil servise halsizlik ve çarpıntı şikayetleri ile başvurdu. Periferik kan yaymasında atipik hücre görülmeyen hastada hemolitik anemi düşünüldü. Pozitron emisyon tomografi-bilgisayarlı tomografide sol meme orta ve üst kadranda florodeksiglikoz tutulumunda artış saptandı. Bilinci bozuk, konuşması dizartrik, oryantasyon kısıtlı, kas kuvveti ve duyu ise muayenesi doğaldı, patolojik refleksi yoktu. Kranial manyetik rezonans görüntülemede pons seviyesinde difüzyonu kısıtlayan ekspansil özellikte T2 ve FLAIR hiperintens lezyon saptandı. Meme ilişkili kitlenin tru-cut biyopsisinde CD20(+), PAX5(+), CD3(-), CD5(-) büyük B hücreli lenfoma infiltrasyonu görüldü. Bir kür R-CHOP ve MTX tedavisi sonrası hastanın transfüzyon ihtiyacı geriledi. Nörolojik semptomları ve radyolojik bulguları bir kür tedaviden sonra tamamen düzeldi. Bu hasta, nörolojik semptomlarla başvurması, otoimmun hemolitik anemi etiyolojisinin araştırılması sırasında meme ilişkili kitleden DBBHL tanısı alması ve tedavi tercihi açısından literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.
Diffuse large B cell lymphoma (DLBCL) is a heterogeneous tumor group consisting of large and transformed B cells that make up 30-40% of all non-Hodgkin lymphomas. Extranodal breast involvement of DLBCL is very rare. We present a case of breast derived DLBCL who presented with coombs positive hemolytic anemia and neurological symptoms. A 54-year-old female patient was admitted to the emergency department with complaints of weakness and palpitations. Hemolytic anemia was considered in the foreground in the patient who did not show atypical cells in the peripheral blood smear. There were an increased fluorodexiglucose uptake detected in the middle and upper quadrant of the left breast in positron emission to-mography–computed tomography. She had impaired consciousness, her speech was dysarth-ric, orientation restricted, muscular strength and sensory examination was natural, and there was no pathological reflex. Cranial magnetic resonance imaging revealed a T2 and FLAIR hyperintense lesion at the pons level, which did not correspond to apparent diffusion coeffi-cient, and had an expansile feature that restricted the diffusion. In the tru-cut biopsy of the breast associated mass, CD20 (+), PAX5 (+), CD3 (-), CD5 (-) large b-cell lymphoma infiltra-tion was observed. The patient's need for transfusion regressed after a course of R-CHOP and MTX treatment. The patient's neurological symptoms and radiological findings improved and regressed completely after one course of therapy. This patient makes a significant contribution to the literature in terms of referring with neurological symptoms, getting a diagnosis of DLBCL from the breast associated mass during the investigation of autoimmune hemolytic anemia etiology and treatment preference.

LookUs & Online Makale