ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Turkish Journal of Bioethics
Assessment of Self Perception and Psychiatric Symptoms in Obese Children and Adolescents [Acta Oncol Tur.]
Acta Oncol Tur.. 2014; 47(3): 32-35 | DOI: 10.5505/aot.2014.20592

Assessment of Self Perception and Psychiatric Symptoms in Obese Children and Adolescents

Emel Sarı Gökten1, Yeşim Taneli2
1Sevket Yilmaz Training And Research Hospital, Bursa, Department Of Child And Adolescent Psychiatry
2Uludag University, School Of Medicine, Bursa, Department Of Child And Adolescent Psychiatry

OBJECTIVE: Although several studies have documented the existence of psychopathology in obese children and adolescents, disagreement remains regarding the extent and nature of this psychopathology. This study aimed to investigate self perception and psychiatric symptoms in obese children and adolescents aged between 9 and 18 years old.
METHODS: The study sample consisted of 47 patients admitted to the outpatient unit of Endocrinology, Department of Pediatrics at the Uludag University School of Medicine. Psychological assessment was performed using a semi-structured psychiatric interview, The Piers–Harris Children's Self–Concept Scale, Kovacs Depression Scale for Children, State-Trait Anxiety Scale, and Multi–Dimensional Body–Self Relations Questionaire.
RESULTS: Fortyseven patients (26 girls and 21 boys) were enrolled in the study. Mean age was 13,1±2,63 years (9-18). Mean results showed that state anxiety was higher in the more obese (BMI>30; p<0,05) but did not differ for gender or being a child or adolescent (p>0,05); and that trait anxiety and depression did not differ for degree of obesity, gender or being a child or adolescent (p>0,05). Ratio of pathologically high depression, state or trait anxiety did not differ for degree of obesity, gender or being a child or adolescent (p>0,05). Self-concept results showed that the more obese (BMI>30; p<0,05) and adolescents (p<0,01) regarded themselves as more popular, and that girls had a more positive self-concept in the scholastic field (p<0,01). Body-self relation did not differ by degree of obesity (p>0.05), whereas girls (p<0,01) and adolescents (p<0,05) were more preoccupied with appearance and in addition girls (p<0,05) were more preoccupied with health.
CONCLUSION: The results do not support previously published reports which show a higher ratio of psychopathology (depression, behavioral problems, low-esteem) among obese children and adolescents treatment-seeking.

Keywords: Obesity, self concept, depression, anxiety, body-self relation.

Obezitesi Olan Çocuk ve Ergenlerde Kendilik Algısı ve Psikiyatrik Belirtilerin Değerlendirilmesi

Emel Sarı Gökten1, Yeşim Taneli2
1Şevket Yılmaz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi. Bursa, Çocuk Ve Ergen Psikiyatri Birimi
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Bursa, Çocuk Ve Ergen Psikiyatri Bölümü

AMAÇ: Birçok araştırma obezitesi olan çocuk ve ergenlerde psikopatolojinin daha sık ortaya çıktığını ortaya koymasına rağmen, psikopatolojinin doğası ve boyutu ile ilgili anlaşmazlıklar sürmektedir. Bu araştırma 9 ve 18 yaş arası obezitesi olan çocuk ve ergenlerde kendilik algısı ve psikiyatrik belirtileri araştırmayı amaçlamaktadır.
YÖNTEMLER: Çalışmanın örneklemini, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bölümü polikliniğine başvuran 47 obezitesi olan çocuk ve ergen oluşturdu. Psikiyatrik değerlendirme; yarı-yapılandırılmış psikiyatrik görüşme, Piers–Harris Çocuklarda Öz–Kavramı Ölçeği, Çocuklar İçin Kovacs Depresyon Ölçeği, Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği ve Çok Yönlü Beden-Self İlişkisi Ölçeği ile yapıldı.
BULGULAR: Çalışmaya 47 hasta (26 kız, 21 erkek) alındı. Ortalama yaş 13,1±2,63 tü (9-18). Durumluk anksiyete ortalama puanları daha obez olan grupta yüksekti (BKI>30; p<0,05), ancak cinsiyete ya da çocuk-ergen olmaya göre değişmedi (p>0,05). Sürekli anksiyete ve depresyon ortalama puanları ise obezite derecesi, cinsiyet ya da çocuk-ergen farkı gözetmedi (p>0,05). Patolojik düzeydeki depresyon, durumluk ve sürekli kaygı oranları obezite derecesi arttıkça, cinsiyete ve çocuk-ergen olmaya göre değişmedi (p>0,05). Kendilik algısı sonuçları daha obez (BKI>30; p<0,05) olanların ve ergenlerin (p<0,01) kendilerini ‘daha popüler’ gördüklerini gösterdi, kızlar akademik alanda daha pozitif bir kendilik algısına sahipti (p<0,01). Beden-self ilişkisi obezite derecesinin artmasıyla değişmedi (p>0,05), ancak kızlar (p<0,01) ve ergenler (p<0,05) görünüşleriyle daha fazla ilgiliydi, ek olarak kızlar (p<0,05) sağlık durumlarıyla daha fazla ilgiliydi.
SONUÇ: Sonuçlar obezite ile psikopatoloji (depresyon, davranış problemleri, düşük öz-saygı) arasında yüksek ilişki gösteren önceki araştırmalarla uyumlu değildi.

Anahtar Kelimeler: Obezite, kendilik algısı, depresyon, anksiyete, beden-self ilişkisi.

Emel Sarı Gökten, Yeşim Taneli. Assessment of Self Perception and Psychiatric Symptoms in Obese Children and Adolescents. Acta Oncol Tur.. 2014; 47(3): 32-35

Corresponding Author: Emel Sarı Gökten, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale