ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Acta Oncologica Turcica - Acta Oncol Tur.: 47 (3)
Volume: 47  Issue: 3 - 2014
ORIGINAL ARTICLE
1.Effects of Tamoxifen on Premenopausal Breast Cancer Patients in Terms of Anxiety, Depression, Quality of Life and Sexual Satisfaction
Ahmet Alacacıoğlu, Eda Ülger, Umut Varol, İbrahim Yıldız, Tarık Salman, Vedat Bayoğlu, Ahmet Dirican, Murat Akyol, Yaşar Yıldız, Yüksel Küçükzeybek, İnci Alacacıoğlu, Mustafa Oktay Tarhan
doi: 10.5505/aot.2014.72692  Pages 1 - 8
AMAÇ: Bu çalışmada premenapozal meme kanserli hastalarda tamoxifenin etkilerini, anksiyete, depresyon, yaşam kalitesi ve cinsel doyumları açısından belirlemek amaçlandı.
YÖNTEMLER: Adjuvan tamoxifen kullanan 67 premenapozal meme kanserli bayan çalışmaya dahil edildi ve veriler yüzyüze görüşme sırasında bir dizi formlar kullanılarak toplandı. Çalışmada, sosyo-demografik bilgi formu, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS), Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (EORTC-QoL-C30) uygulandı.
BULGULAR: Hastaların %46.26’sında depresyon, %40.29’unda yüksek seviyede anksiyete saptandı. Fiziksel, rol, bilişsel, duygusal ve sosyal işlevsellik ve global yaşam kalitesi altskorları, anksiyete seviyeleri yüksek hastalarda düşük bulundu. Depresyon skorları yüksek olan hastalarda, fiziksel işlevsellikve global yaşam kalitesi altskorları dışındaki tüm işlevsellik skalaları istatistiksel olarak düşük bulundu. Anksiyete seviyeleri yüksek olan hastalarda, tüm GRCDÖ altskorları yüksekti. Fakat istatiksel olarak fark sadece iletişim, doyum, dokunma ve anorgasmi altskorlarında gözlemlendi. Depresyon seviyeleri yüksek olan hastalarda tüm GRCDÖ altskorları yüksekti. Fakat istatiksel olarak fark sadece iletişim, doyum, dokunma ve anorgasmi altskorlarında gözlemlendi.
SONUÇ: Meme kanseri ve uzun dönemli adjuvant tedaviler, hastaların sadece klinik durumlarını değil psikososyal ve psikoseksüel durumlarını da etkilemektedir. Bu nedenle, bu durumların farkında olunması, meme kanserli hastaların yaşam kalitesini yükseltecektir.

OBJECTIVE: In this study, we aimed to determine the effects of tamoxifen on premenopausal breast cancer patients in terms of anxiety, depression, quality of life (QoL) and sexual satisfaction.
METHODS: Sixty-seven premenopausal breast cancer women using adjuvant tamoxifen were participated in the study and the data were collected using a series of forms completed during face-to-face interviews. The form that consists of socio-demographic characteristics of the pateints, the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS) and European Organization for Research on Treatment of Cancer Questionnaires Quality of Life-C30 (EORTC-QoL-C30) were applied to the participants.
RESULTS: We determined that 46.26% of the patients had depression and 40.29% had high anxiety levels. Physical, role, cognitive, emotional and social functioning and global QoL subscores were also found to be low in patients whose anxiety levels were high. In patients whose depression scores were high, all the functioning scales, except physical functioning scale and global QoL subscores of EORTC-QLQ-C30 were found statistically significantly low. All the GRISS subscores were higher in the patients whose anxiety levels were high. However, statistical significance was observed only in the communication, satisfaction, touch and anorgasmi subscores. All the GRISS subscores were higher in the patients who had high depression level. But the statistical significance was found only in communication, satisfaction, touch and anorgasmi subscores.
CONCLUSION: Breast cancer and its long-term adjuvant treatments affect not only the patients’ clinical status but also their psychosocial and psychosexual aspects. Therefore, being aware of these aspects and management of them may increase the quality of life of breast cancer patients.

2.Matched comparison of p53, c-erb B2 and bcl-2 markers in breast cancer tissue and fine needle aspiration biopsy materials
Esin Cengiz Boduroğlu, Sultan Çiğdem Irkkan, Tulu Ayata Kebat
doi: 10.5505/aot.2014.48568  Pages 9 - 15
AMAÇ: Meme karsinomlarında ince iğne aspirasyon biyopsisi tanının ve bir kısım prognostik parametrenin belirlenmesi için cerrahi biyopsinin yerine uygun bir alternatif olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada ardışıkgönderilen 100 mastektomi spesmeninde tümörden ince iğne aspirasyon biyopsi yöntemi ile elde edilen örnekte p53, bcl-2, c-erb B2 immünboyamaları yapılmış ve doku boyamaları ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
YÖNTEMLER: Doku fiksasyonu ve takibi aşamaları sonucu antijenitede gelişebilecek değişikliklerin önlenebilmesi için doku kesitleri frozen yöntemle çalışılmıştır.
BULGULAR: Frozen kesitlerde yeterlilik %98.67, ince iğne aspirasyon biyopsisi materyallerinde yeterlilik %99.00 olarak bulunmuştur. Her üç antikorun doku ve ince iğne aspirasyon biyopsisi boyanmaları arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0.05). Sitolojik materyalde p53 duyarlılığı düşük (%50) olmakla birlikte özgüllük yüksek bulunmuştur (%92.3). Diğer antikorlar için hem duyarlılık hem de özgüllük yüksek bulunmuştur (sırasıyla bcl-2 için %89.2 ve %92.5, c-erb B’ için %84.1 ve %89.6).
SONUÇ: Bu bulgular ışığında meme karsinomlarında p53, bcl-2, c-erb B2 sitolojik materyalde güvenle kullanılabilir ancak p53 boyamasında duyarlılık düşük olduğu için yalancı negatif sonuç verebilir.
OBJECTIVE: Fine needle aspiration biopsy in breast cancer is accepted to be an appropriate alternative to surgical biopsy both for diagnosis and to define some prognostic parameters. In this study comparison of p53, bcl-2, c-erb B2 immunoreactivities on both fine needle aspiration biopsy samples and tissue sections from 100 consecutive mastectomy specimen with breast cancer was performed.
METHODS: Frozen samples of tissue were used in the study in order to eliminate the effects of the tissue processing.
RESULTS: The adequacy of samples was 98.67% for the tissue sampling and 99.00% for the cytologic materials. There were statistically significant relationship between tissue and cytologic material for each of the three markers (p‹0.05). The sensitivity of p53 in cytologic material was quite low (50%) but sensitivity was high (92.3%). The sensitivity and the specifity for both bcl-2 and c-erb B2 were high (sensitivity 89.2%, 84.1% and specifity 92.5%, 89.6% respectively).
CONCLUSION: Fine needle aspiration biopsy material could be used safely to determine p53, bcl-2, c-erb B2 in breast cancer, but it has to be kept in mind that the p53 specifity is quite low and p53 staining in cytologic material could lead to false negative results.

3.Cyberknife® Stereotactic Radiosurgery for Pituitary Adenomas: Clinical Outcomes
Gülhan Güler Avcı, Yıldız Yükselen Güney, Gonca Altınışık İnan, Muzaffer Bedri Altundag, Gülçin Ertaş, Özlem Derinalp Or, Nuri Uslu
doi: 10.5505/aot.2014.35744  Pages 16 - 19
AMAÇ: Kalıntı ve/veya nüks hipofiz adenomlarının tedavisinde stereotaktik radyocerrahi alternatif bir tedavi seçeneğidir. Bu yazıda kliniğimizde Cyberknife® stereotaktik radyocerrahi (SRC) uyguladığımız hipofiz adenomlu hastaların tedaviye yanıtlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEMLER: Ankara Onkoloji Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniğinde, Ocak 2010- Haziran 2013 tarihleri arasında beşi fonksiyonel ve ikisi non-fonksiyonel olmak üzere toplamda yedi hipofiz adenomlu olguya SRC uygulandı. Olgularda ortanca yaş: 36 (aralık, 30-60) ve olguların % 71’i (n=5) erkek cinsiyet idi. Hemofili hastalığı olan bir hasta dışındaki tüm olgulara cerrahi uygulanmış idi. Fonksiyonel adenomlu dört olgu medikal tedaviye yanıtsız idi ve yinelemiş tümörlerinin olması nedeni ile radyocerrahi kararı alındı. İki olgu ise cerrahi sonrası kalıntı tümör nedeni ile, bir olguda cerrahi yapılamadığı için primer olarak SRC uygulandı. Reçete edilen ortanca doz, 22 Gy (aralık, 20-25 Gy), 3-5 fraksiyonda, ortanca % 84 (aralık, % 80-% 93) izodoz ile uygulandı.
BULGULAR: Ortanca takip zamanı: 18 ay (aralık, 14-55 ay) idi. Bir olgu (non-fonksiyonel) 55 aylık izleminde klinik ve radyolojik olarak tam yanıt gösterirken, bir fonksiyonel hipofiz adenomlu olgu ise progrese oldu. Yedi olgunun 6’sında (% 86) radyolojik olarak tümör kontrolu sağlandı.
SONUÇ: Kalıntı ve/veya nüks hipofiz adenomlarının tedavisinde stereotaktik radyocerrahi etkin ve güvenli bir tedavi seçeneği olabilir.
OBJECTIVE: Stereotactic radiosurgery is an alternative treatment option in recurrent or residual pituitary adenomas. In this study, patients with pituitary adenoma who underwent stereotactic radiosurgery (SRS) with Cyberknife® were evaluated the response to treatment.
METHODS: Between January 2010- June 2013, 7 patients with pituitary adenomas underwent SRS in Ankara Oncology Hospital. Median age was 36 (range, 30-60) and 71% of cases (n=5) were male gender. All except one patient with hemophilia underwent surgery. Four cases with functioning adenomas were unresponsive to medical treatment and because of recurrent tumors, SRS was applied. Radiosurgery were performed in two cases due to residual tumor after surgery and one case due to medically inoperable. The median prescribed dose was 22 Gy (range, 20-25 Gy), in 3 and 5 fractions, with median 84% isodose line (range, 80%-93%).
RESULTS: The median follow-up time was 18 months (range, 14-55 months). A 55 months follow-up, one patient (non-functioning pituitary adenoma) showed clinical and radiological complete response. One patient with a functioning pituitary adenoma was progressing. In 6 of the seven patients (86%) tumor control were achieved.
CONCLUSION: Stereotactic radiosurgery is a safe and effective treatment option in the treatment of recurrent or residual pituitary adenomas.

4.Rare Variant of Melanoma: Clinical, Histopathological and Prognostic Features in 5 Cases of Animal Type Melanoma
Nilay Duman, Gül Erkin, Özay Gököz, Aycan Uğur Kayıkçıoğlu, İsmail Çelik
doi: 10.5505/aot.2014.19484  Pages 20 - 25
AMAÇ: Hayvan tipi melanom, melanomun nadir bir varyantıdır. Çalışmamızda 5 olguluk serimize ait klinik, histopatolojik ve prognostik özelliklerin sunulması amaçlanmıştır.
YÖNTEMLER: Hayvan tipi melanoma sahip 5 olgu çalışmaya dahil edildi. Klinik parametreler olarak yaş, cinsiyet, lokalizasyon, boyut, lenf nodu (sentinel/bölgesel) tutulumu, takip süresi ve satellit/intransit/uzak metastaz gelişimi ve klinik evre değerlendirildi. Histopatolojik olarak hücre tipi, Breslow kalınlığı, Clark seviyesi, mitotik indeks, ülserasyon, regresyon (parsiyel/tam), lenfohistiyositik infiltrasyon (yok/hafif/yoğun) ve lenfovasküler/perinöral invazyon varlığı değerlendirildi.
BULGULAR: Hastaların ortalama yaşı 61 ± 17 (39-79) ve kadın/erkek oranı 3/2 idi. Lezyonların 3’ü (%60) baş-boyun, 2’si (%40) akral yerleşimli idi. Ortanca boyut 2.5 cm (1.5-4 cm) ve Breslow kalınlığı 7.5 mm (4-19 mm) idi. Tüm lezyonların Clark seviyesi V idi. Hücre tipi, 3 lezyonda (%60) epiteloid, 1 lezyonda (%20) iğsi ve 1 lezyonda (%20) epiteloid ve iğsi karakterde idi. Üç lezyonda (%60) ülserasyon, 2 lezyonda (%40) lenfovasküler ve 1 lezyonda (%20) perinöral invazyon mevcuttu. Üç lezyonda (%60) lenfohistiyositik infiltrat (2 lezyonda hafif ve 1 lezyonda yoğun) ve 1 lezyonda (%20) regresyon (parsiyel) izlendi. Üç lezyonda (%60) mitotik indeks ≥ 1 mm–2 idi. İki olguda (%40) bölgesel lenf nodunda metastaz mevcuttu. İki olguda (%40) uzak metastaz gelişmişti.
SONUÇ: Serimizde hayvan tipi melanomlar 4-8. dekadlar arasında, hem kadın hem de erkeklerde izlendi. Baş-boyun veya akral bölge yerleşimli idi. Son yayınlarda hayvan tipi melanomda lenf nodu tutulumunun yüksek ve uzak metastaz gelişiminin klasik melanoma kıyasla daha düşük olduğundan bahsedilmektedir. Bizim serimizde de lenf nodu tutulumu yüksekti, fakat bundan farklı olarak uzak metastaz oranı da yüksekti. Sonuç olarak bu nadir melanom variyantının gerçek biyolojik potansiyeli hakkında daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
OBJECTIVE: Animal type melanoma is a rare variant of melanoma. Our aim was to report clinical, histopathological and prognostic features in our series with 5 cases of animal type melanoma.
METHODS: Five cases with aminal type melanoma were included in the study. As clinical parameters age, gender, location of the lesion, lymph node involvement (sentinel or regional), duration of follow-up, development of satellite/in-transit/distant metastasis, and clinical stage were evaluated. As histopathological parameters cell type, Breslow thickness, Clark level, mitotic index, presence of ulceration, regression (partial/complete), lymphohistiocytic infiltration (absent/brisk/nonbrisk), and lymphovascular/perineural invasion were evaluated.
RESULTS: Mean age of the patients was 61 ± 17 (39-79) and female/male ratio was 3/2. Three lesions (60%) were located on head and neck region and remaining 2 (40%) were located on acral region. Median lesion size was 2,5 cm (1,5-4 cm) and Breslow thickness was 7,5 mm (4-19 mm). All lesions had Clark level V. Cell types were epitheloid in 3 lesions (60%), spindle in 1 lesion (20%) and epitheloid and spindle in 1 lesion (20%). Ulceration, lymphovascular and perineural invasion was present in 3 (60%), 2 lesions (40%) and 1 lesion (20%) respectively. Lymphohistiocytic infiltration was present in 3 lesions (60%) (nonbrisk in 2 lesions, brisk in 1 lesion). Regression (partial) was observed in 1 lesion (20%). Mitotic index was ≥ 1 mm–2 in 3 lesions (60%). Regional lymph node metastasis was present in 2 (%40) cases and distant metastasis developed in 2 (%40) cases.
CONCLUSION: In our series, animal type melanoma was observed between 4th-8th decades and both in females and males on head/neck or acral regions. In recent studies animal type melanoma has been reported to have a higher propensity to regional node metastasis but lower risk of distant metastasis compared to conventional melanoma. Similarly, lymph node involvement was high in our report, however distant metastasis rate was also high. In conclusion, further research is required about true biological potential of animal type melanoma.

5.The Efficacy of Platelet Rich Plasma Combined with Steroid Injection in the Treatment of Resistant Lateral Epicondylitis
Erdem Aktaş, Barış Yılmaz, Baybars Ataoğlu, Murat Arıkan, Güray Toğral, Murat İlikmen
doi: 10.5505/aot.2014.18480  Pages 26 - 31
AMAÇ: Lateral epikondilit tedavisinde, otolog trombositten zengin plazma (TZP) ile kombine steroid enjeksiyonu yapılan hastalarda el kavrama gücü, ağrı ve hasta memnuniyeti sonuçlarının değerlendirilmesi.
YÖNTEMLER: Unilateral dirençli lateral epikondilit tanısı alan, ortalama yaşı 42.6 (23-62), 26 erkek, 58 kadın toplam 84 hastaya uygulanan 2 farklı tedavi yöntemi retrospektif olarak incelendi. Extensor carpi radialis brevis origosuna 1 hafta ara ile lokal steroid (0,5ml Bethametasone+0.25 ml Prilokain) ve TZP uygulanan hastalar grup 1’e dahil edilirken, grup 2’ye aynı lokalizsayona sadece TZP enjeksiyonu uygulanan hastalar dahil edildi. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası 15-30 ve 60. günde kaydedilen el kavrama güçleri ve Verhaar fonksiyonel skorları değerlendirildi.
BULGULAR: Grup 1’deki hastaların kavrama gücü tedavi öncesi ortalama 0.42±0.17 (0.18-0.63) bar iken, tedavi sonrası 60. günde ortalama 0.68±0.11(0.38-0.84), grup 2’de kavrama gücü tedavi öncesi ortalama 0.45±0.15 (0.19-0.67) iken tedavi sonrası 0.66±0.10 (0.44-082) bar ölçüldü. Grup 1 el kavrama gücünda artış yüzdesi 15 ve 30. günlerde grup 2’ye oranla anlamlı olarak yüksek bulunurken 60. günde 2 grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0.277).Verhaar skoru, grup 1’de grup 2’ye oranla 15 ve 30. günlerde anlamlı olarak yüksek iken 60. günde fark bulunamadı.
SONUÇ: Tek başına TZP uygulamasına göre, steroid enjeksiyonunu takiben yapılan TZP, azalan el kavrama gücünün erken dönemde geri kazanılması gerekli olan vakalarda güvenli ve etkili bir yöntem olarak tercih edilebilir.
OBJECTIVE: To evaluate the impact of autologous platelet rich plasma (PRP) combined with steroid injection on hand grip strenght, pain and patient satisfaction in the treatment of lateral epicondylitis.
METHODS: 84 patients, mean age 42.6 (23-62) years, diagnosed with unilateral resistant lateral epicondylitis was evaluated retrospectively. Group1 consisted of patients treated with local steroid injection (0,5ml Bethametasone+0.25 ml Prilokain) and PRP within 1 week interval to extensor carpi radialis brevis origo while group 2 consisted of patients who were subjected to single dose local PRP injection to the same localisation. Pretreatment and posttreatment 15-30-60 day hand grip strenght and Verhaar functional score data were evaluated.
RESULTS: Mean pretreatment grip strenght of group1 patients were 0.42±0.17 (0.18-0.61) bar whereas posttreatment day 60 increased to 0.68±0.11(0.50-0.85). Group 2 mean pretreatment grip strenght was found to be 0.45±0.15 (0.19-0.84) bar, whereas posttreatment day 60 increased to 0.66±0.10 (0.44-082). Compared to group 2, the percentage of grip strenght increase in group 1 was significantly higher at days 15 and 30, whereas there was no difference at day 60 between groups. (p=0.277). Compared to group 2, Verhaar scores were found to be higher in group1 at days 15 and 30, whereas there was no difference between groups at day 60.
CONCLUSION: Compared to PRP alone, steroid injection 1 week prior PRP administration can be preferred as an effective and safe method in cases which early maintanance of decreased grip strenght is mandatory.

6.Assessment of Self Perception and Psychiatric Symptoms in Obese Children and Adolescents
Emel Sarı Gökten, Yeşim Taneli
doi: 10.5505/aot.2014.20592  Pages 32 - 35
AMAÇ: Birçok araştırma obezitesi olan çocuk ve ergenlerde psikopatolojinin daha sık ortaya çıktığını ortaya koymasına rağmen, psikopatolojinin doğası ve boyutu ile ilgili anlaşmazlıklar sürmektedir. Bu araştırma 9 ve 18 yaş arası obezitesi olan çocuk ve ergenlerde kendilik algısı ve psikiyatrik belirtileri araştırmayı amaçlamaktadır.
YÖNTEMLER: Çalışmanın örneklemini, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bölümü polikliniğine başvuran 47 obezitesi olan çocuk ve ergen oluşturdu. Psikiyatrik değerlendirme; yarı-yapılandırılmış psikiyatrik görüşme, Piers–Harris Çocuklarda Öz–Kavramı Ölçeği, Çocuklar İçin Kovacs Depresyon Ölçeği, Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği ve Çok Yönlü Beden-Self İlişkisi Ölçeği ile yapıldı.
BULGULAR: Çalışmaya 47 hasta (26 kız, 21 erkek) alındı. Ortalama yaş 13,1±2,63 tü (9-18). Durumluk anksiyete ortalama puanları daha obez olan grupta yüksekti (BKI>30; p<0,05), ancak cinsiyete ya da çocuk-ergen olmaya göre değişmedi (p>0,05). Sürekli anksiyete ve depresyon ortalama puanları ise obezite derecesi, cinsiyet ya da çocuk-ergen farkı gözetmedi (p>0,05). Patolojik düzeydeki depresyon, durumluk ve sürekli kaygı oranları obezite derecesi arttıkça, cinsiyete ve çocuk-ergen olmaya göre değişmedi (p>0,05). Kendilik algısı sonuçları daha obez (BKI>30; p<0,05) olanların ve ergenlerin (p<0,01) kendilerini ‘daha popüler’ gördüklerini gösterdi, kızlar akademik alanda daha pozitif bir kendilik algısına sahipti (p<0,01). Beden-self ilişkisi obezite derecesinin artmasıyla değişmedi (p>0,05), ancak kızlar (p<0,01) ve ergenler (p<0,05) görünüşleriyle daha fazla ilgiliydi, ek olarak kızlar (p<0,05) sağlık durumlarıyla daha fazla ilgiliydi.
SONUÇ: Sonuçlar obezite ile psikopatoloji (depresyon, davranış problemleri, düşük öz-saygı) arasında yüksek ilişki gösteren önceki araştırmalarla uyumlu değildi.
OBJECTIVE: Although several studies have documented the existence of psychopathology in obese children and adolescents, disagreement remains regarding the extent and nature of this psychopathology. This study aimed to investigate self perception and psychiatric symptoms in obese children and adolescents aged between 9 and 18 years old.
METHODS: The study sample consisted of 47 patients admitted to the outpatient unit of Endocrinology, Department of Pediatrics at the Uludag University School of Medicine. Psychological assessment was performed using a semi-structured psychiatric interview, The Piers–Harris Children's Self–Concept Scale, Kovacs Depression Scale for Children, State-Trait Anxiety Scale, and Multi–Dimensional Body–Self Relations Questionaire.
RESULTS: Fortyseven patients (26 girls and 21 boys) were enrolled in the study. Mean age was 13,1±2,63 years (9-18). Mean results showed that state anxiety was higher in the more obese (BMI>30; p<0,05) but did not differ for gender or being a child or adolescent (p>0,05); and that trait anxiety and depression did not differ for degree of obesity, gender or being a child or adolescent (p>0,05). Ratio of pathologically high depression, state or trait anxiety did not differ for degree of obesity, gender or being a child or adolescent (p>0,05). Self-concept results showed that the more obese (BMI>30; p<0,05) and adolescents (p<0,01) regarded themselves as more popular, and that girls had a more positive self-concept in the scholastic field (p<0,01). Body-self relation did not differ by degree of obesity (p>0.05), whereas girls (p<0,01) and adolescents (p<0,05) were more preoccupied with appearance and in addition girls (p<0,05) were more preoccupied with health.
CONCLUSION: The results do not support previously published reports which show a higher ratio of psychopathology (depression, behavioral problems, low-esteem) among obese children and adolescents treatment-seeking.

INVITED REVIEW
7.HER2 Assessment in Gastric Carcinoma
Sultan Çiğdem Irkkan
doi: 10.5505/aot.2014.24633  Pages 42 - 51
İlerlemiş mide ve gastroözofageal bileşke karsinomlarında tedaviye Trastuzumab eklenmesi, Her2 pozitif tümörlü hastalarda sağkalım avantajı sağlamıştır. Bu tedaviden faydalanabilecek hastaların Her2 testi ile belirlenmesi gerekmektedir. Meme karsinomlarından sonra, mide karsinomlarında da Her2 testi patoloji laboratuarlarının günlük işleri arasına girmiştir. Mide karsinomlarında Her2 testi, meme karsinomlarındakine benzer özellikler içermekle birlikte, bilinmesi gereken farklı yönleri de vardır. Bu farklar, başlıca mide karsinomlarında Her2 pozitifliğinin daha heterojen olması ve karsinom hücre membranlarında, reseptörlerin bazolateral yerleşimlerinden kaynaklanmaktadır. Her2 testinde kullanılan immünhistokimyasal ve in situ hibridizasyon testleri, çoğu laboratuarda kullanılır testler arasında olmakla birlikte, skorlama kriterleri karışıktır ve doğru sonuç için deneyim gerektirmektedir. Bu testlerde doğruluğu sağlamak için analitik koşullar kadar preanalitik koşullar da etkilidir.
Addition of Trastuzumab in management of advanced gastric and gastroesophageal carcinomas, has provided benefit in overall survival of those with Her2 positive tumors. For eligibility of patients for this therapy, Her2 test is done. Following breast carcinomas, Her2 testing in gastric carcinomas are also added to the routine work of pathology laboratories. Although Her2 test in gastric carcinomas has similar features with that of breast, it has some aspects to be known well. These aspects have arisen mainly because heterogenous Her2 positivity and basolateral settling of the receptors in gastric carcinoma cells. Although Her2 immunohistochemical and in situ hybridisation tests are among routine tests of most laboratories, scoring criteria are complex and need experience for accuracte results. In achieving accurate results in these tests, prenanalytical as well as the analytical conditions, are also effective.

8.Cutaneous Malignant Melanoma
Nilay Duman
doi: 10.5505/aot.2014.27247  Pages 52 - 59
Tüm dünyada insidansı giderek artan kutanöz malign melanom derinin en ölümcül kanseridir. Burada kutanöz malign melanom ele alınmış ve epidemiyolojik özellikleri, risk faktörleri, klinik ve histopatolojik özellikleri, evreleme, tedavi ve takip modaliteleri derlenmiştir. Böylelikle kutanöz malign melanom hastasına klinik yaklaşımda kolaylık oluşturulması amaçlanmıştır.
Cutaneous malignant melanoma, the global incidence of which is increasing continuously, is the most lethal skin cancer. Herein, cutaneous malignant melanoma is evaluated and epidemiological features, risk factors, clinical and histopathological features, staging, treatment and follow-up modalities are reviewed. Thus, helping with clinical management of cutaneous malignant melanoma patient is aimed.

LETTER TO THE EDITOR
9.The management of Skin Toxicity Associated with Vemurafenib in Metastatic Malignant Melanoma
Fatih Yıldız, Bengü Nisa Akay, Umut Demirci
doi: 10.5505/aot.2014.14633  Pages 60 - 61
Abstract |Full Text PDF

10.Potential Curative Role of Chemotherapy in Patients with Metastatic Colorectal Cancer Who Had Complete Response to First-line Treatment
Umut Varol, Ahmet Alacacıoğlu, İbrahim Yıldız, Mustafa Oktay Tarhan
doi: 10.5505/aot.2014.08370  Pages 62 - 63
Abstract |Full Text PDF

CASE REPORT
11.Lymphoma of the Tonsil: A Case Report
Özlem Çelebi Erdivanlı, Zerrin Özergin Coşkun, Recep Bedir, Abdülkadir Özgür, Doğukan Özdemir, Suat Terzi, Engin Dursun
doi: 10.5505/aot.2014.59251  Pages 63 - 66
Edinilmiş bağışıklık eksikliği sendromunun (AIDS) ortaya çıkması ve AIDS ile ilişkili lenfomaların görülmeye başlanması Burkitt lenfoma (BL) insidansının artmasına neden olmuştur. Bu çalışmada, tonsilde nekrotik ve ülsere hipertrofisi olan, insan bağışıklık yetmezlik virüsü (HIV) pozitifliği mevcut ve tonsillektomi sonrası patoloji sonucu Burkitt lenfoma ile uyumlu olan bir hasta literatür eşliğinde değerlendirilerek sunuldu. Yaklaşık 2 haftadır boğaz ağrısı, ateş, yutma güçlüğü şikayetleri olan 54 yaşında erkek hasta bu şikayetlerinin ilaç tedavisi ile gerilememesi sonucu kliniğimize başvurdu. Hastanın sol tonsilinin hipetrofik, üzerinin nekrotik ülsere görünümde olduğu dikkat çekti. Hastanın laboratuvar tetkiklerinde HIV pozitifliği saptandı. Hastaya genel anestezi altında tonsillektomi uygulandı, patoloji sonucu Burkitt lenfoma olarak geldi. Hasta tedavi amaçlı onkoloji bölümüne yönlendirilerek kemoterapisi başlandı. Özellikle erişkin hastalarda, belirlenmiş klinik risk faktörlerinin bulunduğu durumlarda tonsillektomi materyallerinin daha dikkatli ve malignite göz önüne alınarak yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
The emergence of AIDS and AIDS related lymphomas have led to increased incidence of Burkitt lymphoma. In this study, the patient who has diagnosed as HIV and Burkitt lymphoma after tonsillectomy, was presented. Fifty-four years old male patient who complained of sore throat, fever and odinophagia about 2 weeks has admitted to our clinic. The view of the left tonsil was hypertrophic, necrotic and ulcerative. The patient was found to be HIV positive. Tonsillectomy was performed under general anesthesia. Pathologic examination revealed Burkitt lymphoma. With this pathology result,the patient was referred to the department of medical oncology for chemotherapy. We believe that, tonsillectomy specimens should be examined more carefully especially in patients with clinical risk factors.

12.Denosumab Experience in Metastatic Giant Cell Tumor of Bone: Case Series
Ahmet Şiyar Ekinci, Onur Eşbah, Ayşe Demirci, Tahsin Özatlı, Umut Demirci, Burçin Budakoğlu, Öznur Bal, Ömür Berna Öksüzoğlu
doi: 10.5505/aot.2014.38358  Pages 67 - 69
Dev hücreli kemik tümörü ( DHKT) nadir görülen benign bir primer kemik tümörüdür. Günümüzde anti osteoklastik aktiviteye sahip bifosfanat tedavisi kullanılmaktadır. Denosumab tamamen insan kaynaklı monoklonal antikordur ve metastatik DHKT’de hastalık progresyonunu inhibe eder. Akciğer metastazı olan 3 DHKT’lü hastayı özetledik. Hastalar 12 ile 18 ay arasında denosumab kullanmışlardı. Tedavi kesilmesinde sonraki 6 ile 15 aylık takipte hastalık progresyonu görülmedi. Hastalık yavaş seyirli olması nedeniyle takip süermiz kısa olabilir ancak bu konuda önemli bir deneyim olduğunu düşünmekteyiz.
Giant cell tumor of bone (GCTB) is a rare benign primary tumor of the bone. Bisphosphonate therapy is curently used in GCTB because of its anti-osteoclastic effects. Denosumab is fully human monoclonal antibody that inhibit disease progression in metastatic GCTB. We summurized tree patients GCTB patients with lung metastasis. The patient were received between 12-18 months denosumab and remain without disease progression between 6-15 months after discontinuous of treatment. Due to the indolent nature of the tumor follow-up period may be short, however we thinks it is an important experience fort his condition

LookUs & Online Makale