ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Acta Oncologica Turcica - Acta Oncol Tur.: 47 (2)
Volume: 47  Issue: 2 - 2014
ORIGINAL ARTICLE
1.Priority of Alpha-L- Fucosidase Over Alpha fetoprotein in Early Detection of Hepatocellular Carcinoma in Animals and Human
Nabil Mohie Abdel Hamid, Maiada Hasan Nazmy, Bakheet Elkot Moustafa, Sahar Mohamed Saad El-din
doi: 10.5505/aot.2014.02886  Pages 1 - 7
AMAÇ: Erken tanı hepatoselüler karsinom (HCC) tedavisindeki en kritik adımdır. Çalışmada erken tanıda alfa-L- fukosidazın (AFU) klasik belirteç olan alfa-fetoproteine (AFP) kıyasla güvenilirliği incelenmiştir.
YÖNTEMLER: Teorimizi kanıtlamak için çalışma hem insan hem de hayvan örneklemler kullanılacak şekilde planlanmıştır. Çalışmanın hayvan deneyi ayağında 60 Wistar faresi kontrol grubu ve 8, 16, 24 hafta dietilnitrozamine (DENA) verilen gruplar olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. İnsan çalışma grubu kontrol ve hafif, ileri ve metastatik olarak 4 gruba bölünen toplam 120 hastadan oluşmaktadır. Histolojik ve biyokimyasal analizler (AFP, AFU, karaciğer fonksiyon testleri, total antioksidan serum seviyeleri) ve ROC eğrileri ile korelasyon analizleri insan ve hayvan gruplarında yapılmıştır.
BULGULAR: DENA-tedavi grubu zamana bağlı olarak belirgin histopatolojik değişiklikler göstermiştir. Kontrol grubu ile kıyaslandığında 6 hafta sonra bilirubin ve total antioksidanlar dışındaki tüm biyokimyasal parametrelerde, 8 hafta sonra bilirubin, albumin, AFP ve total antioksidanlar dışındaki parametrelerde ve 24 hafta sonra ise tüm biyokimyasal parametrelerde (AFP, AFU, karaciğer fonksiyon testleri ve total antioksidan serum düzeylerinde) anlamlı değişiklikler saptanmıştır. Histolojik olarak sınıflandırılmış tüm HCC gruplarının tün incelenen parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar saptanmıştır. Sınır olarak 5 μmol/l/min kabul edildiğinde ROC analizi ile yapılan incelemede AFU %90 sensitivite, %92 spesifite göstermiştir ve %91 tanısal doğruluk göstermiştir. Sınır değer 60 ng/ml olarak alındığında ise sensisivite, spesifite ve tanısal doğruluk sıraıyla %60, %76 ve %68 olarak saptanmıştır. AFU ile ALT, AST ve AFP ilişki katsayıları istatistiksel olarak anlamlıdır.
SONUÇ: HCC erken tanısında erken tanıda AFU, AFP’den daha iyi bir belirteçtir. AFU sensitivite, spesivitesi daha yüksek olup diğer indekslerle AFP’ye kıyasla daha iyi korele olmuştur. İnsandan elde edilen sonuçlar teorimizi doğrulamıştır.
OBJECTIVE: Early detection of hepatocellular carcinoma (HCC) is the most critical step in the management process. We try to provide new insights about the possible role of alpha-L- fucosidase (AFU) to achieve more reliable detection of HCC over a classical marker alpha fetoprotein (AFP).
METHODS: The study included both animal and human subjects, to legislate our theory. In animal study, 60 Male Wistar rats were classified to control, other 3 groups received di ethyl nitrosamine (DENA) for 8, 16, 24 weeks respectively. In human study: one hundred and twenty patients were assigned as: control group, 3 groups with histologically graded HCC, into mild, advanced and metastatic HCC. Histological and biochemical analysis (AFP, AFU, liver function tests, total antioxidant serum levels) in both animals and patients, as well as, receiver operating characteristic (ROC) curves and correlation analysis, were executed.
RESULTS: DENA-treated groups showed significant histopathological changes in a time dependant pattern. After 24 weeks, a significant variation in biochemical parameters (AFP,AFU, liver function tests and total anti-oxidant serum levels), after 6 weeks, a significant variations in all parameters except bilirubin and total antioxidants, after 8 weeks, a significant variations in all parameters except bilirubin, albumin, AFP and total antioxidants, compared to control group. All tested biochemical parameters showed non-significant correlation, compared to AFU.
All histologically-graded human HCC groups showed a highly statistically significant variations in all tested biochemical parameters. ROC analysis showed that at a cut-off value of 5 μmol/l/min, AFU yielded a sensitivity and specificity of 90% and 92%, respectively producing diagnostic accuracy of 91%. While At a cut-off value of 60 ng/ml, AFP yielded a sensitivity and specificity of 60% and 76%, respectively producing diagnostic accuracy of 68%. Correlation coefficients between AFU versus ALT, AST and AFP were statistically significant

CONCLUSION: AFU is a more accurate marker than AFP for early diagnosis of HCC. AFU showed higher sensitivity, specificity and correlated more to other indices than AFP. Human data confirmed our theory.

2.The Tolerability of in the Adjuvant Treatment of Breast Cancer Comprising Sequential Anthracycline and Taxane Treatment: Single Center Experience
Ayşe Demirci, Umut Demirci, Uğur Coşkun, Hacer Demir, Efnan Algın, Fatma Başal, Deniz Yamaç
doi: 10.5505/aot.2014.43534  Pages 8 - 15
AMAÇ: Bu çalışmada adjuvan kemoterapi olarak ardışık antrasiklin ve taksan içeren kombinasyonları alan meme kanserli hastalarda gelişen yan etkileri inceledik. Amacımız hasta yaşam kalitesini ve tedavi başarısını etkileyen bu yan etkilerin ortaya konması ve hasta bilgilendirmesinin öneminin vurgulanmasıdır.
YÖNTEMLER: Çalışmamızda tek merkezde takipli opere meme kanserli 100 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi.
BULGULAR: Altmışı (%60) premenopozal 100 hastanın ortanca yaşı 47,6 (aralık; 20-74) idi. Bir (%1) hasta evre I, 52 (%52) hasta evre II, 47 (%47) hasta evre III idi. Hastaların 31’i doz yoğun tedavi (DYT) [paklitaksel (n=26, %80.7), dosetaksel (n=5, %19.3)], 69’u 3 haftalık tedavi [paklitaksel (n=10, %14.4), dosetaksel (n=59, %85.6)] almıştı. DYT rejimleri ile daha sık nöropati (%32.3, p<0,05), nötropeni (%67.7, p<0.05) ve tırnak değişikliği (%22.6, p<0.05) olduğu izlenirken 3 haftalık tedavi ile daha sık febril nötropeni izlendi. Anemi, trombositopeni, hepatotoksisite ve kardiyotoksisite gelişimi açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Nöropati, kardiyotoksisite ve tırnak değişikliği gelişen hastaların tümü paklitaksel alan gruptaydı ve dosetaksel alan grupla arasında anlamlı fark saptandı (p<0,05). Hepatotoksisite gelişimi dosetaksel ve paklitaksel alan hastalar arasında karşılaştırıldığında da anlamlı fark saptanmadı.
SONUÇ: Sonuç olarak standart tedavi ile daha sık febril nötropeni, doz yoğun rejimlerle nöropati ve paklitaksel kullanılan rejimler ile nöropatinin daha sık olduğu gözlendi. Ayrıca dosetaksel ile daha fazla görülen tırnak değişikliklerinin doz yoğunluğu arttırıldığında paklitakselle de görülebileceği gösterildi.
OBJECTIVE: We studied the side effects associated with the adjuvant therapy combinations containing anthracycline-taxane which is the most frequently used recently in the breast cancer. Our goal is to demonstrate these side effects affecting patient quality of life and treatment success and to emphasize the importance of patient awareness.
METHODS: In the study, the files of one hundred patients with diagnosis of breast cancer were investigated retrospectively.
RESULTS: Sixty of the patients (60%) were premenopausal and 40 of them (40%) were postmenopausal (40%). One (%1) patient was stage I, 52 (52%) patients were stage II, 47 (47%) patients were stage III. While 31 of the patients received intensive therapy [paclitaxel (n=26, 80.7%), docetaxel (n=5,19.3%)], 69 of them received 3 weekly therapy [paclitaxel (n=10, 14.4%), docetaxel (n=59, 85.6%)]. Neuropathy, neutropenia and nail changes were found to be more frequent (32.3%, p<0,05; 67.7%, p<0.05; 22.6%, p<0.05 respectively) with the dose dense regimens and febrile neutropenia was observed more often with the 3-weekly regimens. There was no significant differences in terms of anemia, thrombocytopenia, hapatotoxicity and cardiotoxicity between two groups. Neuropathy, cardiotoxicity and nail changes were detected in all patients paclitaxel group and a significant difference was found between the group receiving docetaxel (p<0,05). The difference was not significant in terms of hepatotoxicity among patients receiving docetaxel and paclitaxel.
CONCLUSION: Febrile neutropenia was more frequent in the three-weekly treatment group and neuropathy was more frequent in the dose dense group. Neuropathy was more frequent with paclitaxel receiving patients. Moreover, it was demonstrated that the nail changes seen with docetaxel in other studies can be also seen with paclitaxel when dose intensity is increased.

3.Relation Between mTOR Status, Survival and Tumor Characteristics In Patients With Advanced Gastric Carcinoma
Kübra Aydın, Osman Gökhan Demir
doi: 10.5505/aot.2014.25733  Pages 16 - 22
AMAÇ: mTOR ekspresyonu birçok solid tümörde klinik sonuçlarla ilişkilidir. Bununla birlikte
mide kanserindeki klinik önemi henüz netleşmemiştir. Bu çalışma bu biyobelirteçin Türk toplumundaki klinik önemini belirlemek için tasarlanmıştır.
YÖNTEMLER: 30 hastanın mide kanser dokusu içeren parafin kaplı doku blokları hazırlanmıştır. İmmünhistokimyasal olarak mTOR ekspresyonu incelenmiştir.
BULGULAR: Bu biyobelirteçin mide kanserli hastalardaki klinikopatolojik özellikleri ve sağkalımları ile olan korelasyonu çalışılmıştır. mTOR pozitiflik durumu genel olarak %36.7 idi.
SONUÇ: Sağkalım süresi ve mTOR ekspresyonu arasında ilişki bulunmamıştır.
OBJECTIVE: Expression of mTOR have been linked to clinical outcomes in several solid tumors. However clinical significance of this biomarker in gastric cancer remain unclear. This study was designed to detect the clinical implications of this biomarker in Turkish population.
METHODS: Paraffin -embedded tissue microarray blocks containing gastric cancer tissue obtained from 30 patients were constructed. Expression of mTOR, were detected by immunohistochemistry.
RESULTS: The correlation of this biomarker to clinicopathologic features and survival of patients with gastric cancer was studied. The overall rate of positive mTOR, status were 36.7%.
CONCLUSION: There was no association was noted between the expression of mTOR and survival time.

CASE REPORT
4.Dermoscopic Features of Basosquamous Carcinoma
Nilay Duman, Nilay Şen Korkmaz, Murat Akıcı
doi: 10.5505/aot.2014.62207  Pages 23 - 25
Bazoskuamoz karsinom, bazal hücreli karsinom-skuamoz hücreli karsinom spektrumunda yer alan nadir bir tümördür. Hem bazal hem de skuamoz hücreli karsinomun klinik, histopatolojik ve dermoskopik özelliklerini sergiler. Bazoskuamoz karsinomun dermoskopik özellikleri ile ilgili literatür bilgisi kısıtlıdır. Burada, yanağında bazoskuamoz lezyonları olan bir olgu dermoskopik özellikleri ile birlikte sunulmuştur.
Basosquamous carcinoma is a rare tumor in the spectrum between basal cell carcinoma and squamous cell carcinoma. It exhibits clinical, pathological and dermoscopic features of both basal cell carcinoma and squamous cell carcinoma. Literature data about dermoscopic features of BSC is limited. Herein we report a case with basosquamous carcinoma lesions on the cheek with dermoscopic features.

INVITED REVIEW
5.Cancer in Children, Concept of Death and Grief
Nagihan Saday Duman
doi: 10.5505/aot.2014.84803  Pages 26 - 30
Dünyanın birçok ülkesinde kronik hastalığı olan çocuk ve yetişkinlerin sayısı gittikçe artmaktadır. Dünya'da her yıl 6 milyondan daha fazla insana kanser tanısı konulmakta ve bunlardan 4 milyondan fazlası ölmektedir. Gelişen teknoloji ve tedavi yöntemlerine rağmen kanser hastalığı olan çocuklarda hastalığın alevlenme evreleri sıklaşıp uzadıkça, hastalık ilerledikçe, çocukların ölümle ilgili korku ve kaygıları artmaktadır. Çocuklar; ebeveyninin, kardeşinin ya da kendisinin ölümcül hastalığı nedeniyle yas yaşayabilmektedir. Yasın görünümü ve sonuçları, çocuğun ölümle ilgili kavramlarının gelişimine bağlı olarak değişmektedir. Bu yazıda ölümcül hastalığı olan çocuklarda ölüm kavramının gelişimi, yas süreçleri ve ölüm sürecinde uygulanacak yaklaşımların gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.
The number of children and adults with chronic diseases is increasing in many countries. Each year more than 6 million people in the world to be diagnosed with cancer and more than 4 million of them die. Despite advancing technology and methods of treatment of disease, exacerbations in children with cancer are more frequent and have more longer stages, the disease progresses, children are increasing fears and anxieties about death. Children; may live grief because of their parents’, brothers’ or their deadly disease. View of grief and the results varies depending on the development of related concepts of the child's death. Aim of this paper is to revise the development of concept of death, the process of greif and approaches to be applied in the process of death.

CASE REPORT
6.Solitary Cerebral Metastases from Renal Cell Carcinoma 16 years After Nephrectomy
Özge Gümüşay, Mustafa Benekli, Efnan Algın, Onur Ertunç, Ömer Uluoğlu, Aydın Paşaoğlu, Yusuf Öner, Ahmet Özet
doi: 10.5505/aot.2014.47966  Pages 31 - 33
Tanıdan l0 yıl sonra gelişen lokal nüks ve uzak metastaz, renal hücreli kanserin (RCC) geç rekkürrensi olarak adlandırılır. Geç rekürrens %4.7-11 oranında görülmektedir. Bu olgu sunumunda RCC nedeniyle nefrektomi yapılan ve 16 yıl sonra soliter beyin metastazı gelişen 54 yaşındaki kadın hastayı tartışmayı amaçladık. İntrakranial tümör nedeni ile gross total eksizyon yapıldı. Patolojik tanısı RCC metastazı olarak saptandı. Yapılan immünohistokimyasal incelemede beyin metastazı ile 16 yıl once yapılan nefrektomi patolojisinin aynı olduğu saptandı. Postoperatif hastaya gamma-knife uygulandı. Hastaya interferon başlandı.
Erken evre RCC hastalarında da yıllık kontrollerin >10 yıl sonra da devam edilmesi ile nüksün erken saptanması ile cerrahi rezeksiyon şansı sağlayabilir. Gelecekte yapılan çalışmalarla, geç rekkürens gelişiminde rol alan risk faktörlerinin belirlenmesi uzun takip süresi gereken hastalaları belirleme de katkı sağlayacaktır.
Late recurrence of RCC was described as developing local recurrence or distant metastasis with a latency period of more than 10 years after nephrectomy. The rate of late recurrence after nephrectomy ranges from 4.7% to 11%. Here we report the case of a 54 year-old white female with RCC who developed brain metastasis 16 years after nephrectomy. Gross total resection of intracranial tumor was performed. Histologic examination and immunohistochemical profile of the primary renal tumor and metastatic cranial tumor showed identical morphology and immunophenotype. She was treated with gamma knife stereotactic radiosurgery. Postoperatively, the patient received interferon. Long term surveillance in RCC could be important for earlier detection of recurrence and provide chance for surgical resection. Future studies and long follow up are needed to identify risk factors for late recurrence in patients with RCC.

7.Spontaneous Uterine Rupture in Choriocarcinoma During Chemotherapy: A Case Report and Literature Review
İlay Öztürk Gözükara, Suna Kabil Kucur, Hüseyin Durukan, Saffet Dilek
doi: 10.5505/aot.2014.69775  Pages 34 - 36
Amaç: Koryakarsinoma bağlı gelişen spontan uterus rüptürü vakasını sunduk
Vaka: 28 yaşında miad gebeliği takiben gelişen koryakarsinom tanılı hastaya multiajan kemoterapi (Ethoposite 100mgr/m2 + cisplatin20mgr/m2) başlandı. Hastanın tedavisi sırasında spontan uterus rüptürü gelişti ve total abdominal histerektomi uygulandı.
Sonuç: Gestasyonel trofoblastik hastalıklar içinde en ciddi seyreden formlardan biri olan koryokasinom medikal tedaviye rağmen spontan uterus perforasyonu ile prezente olabilir.
Objective: We describe a rare case of choriocarcinoma with spontenous uterine perforation.
Case: A 28 year-old patient presented with uterine perforation and hypovolemic shock during chemotherapy treatment for choriocarcinoma following term pregnancy. Total abdominal hysterectomy was done.
Conclusion: Choriocarcinoma may be presented with spontenous uterine perforation in spite of chemotherapy regimen.

8.Glycogen Rich Clear Cell Breast Carcinoma: A Case Report
Havva Yeşil Çınkır, Gülay Bilir Dilek, Ayşe Demirci, Fatma Buğdaycı Başal, Kübra Aydın, Umut Demirci, Berna Öksüzoğlu, Necati Alkış
doi: 10.5505/aot.2014.75437  Pages 37 - 39
Memenin glikojenden zengin berrak hücreli karsinomu meme kanserinin nadir tipidir. Tümöral doku intrasitoplazmik glikojenden zengin şeffaf hücrelerden oluşmaktadır. Biz burada glikojenden zengin berrak hücreli karsinom tanısı ile izlenen 44 yaşında kadın hastayı sunduk.
Glycogen-rich clear cell carcinoma of the breast is a rare type of breast carcinoma. Tumoral tissue is consist of intracytoplasmic glycogen-rich clear cells. We presented in here a 44-year old woman diagnosed with glycogen-rich clear cell carcinoma.

9.The Relationship Between Pancreatic Neuroendocrine Carcinoma and Depression: May Depressive Symptoms Predict Metastasis?
Emrah Eraslan, Pınar Eraslan, Mehmet Öztürk, Ömür Berna Çakmak Öksüzoğlu
doi: 10.5505/aot.2014.68077  Pages 40 - 42
Birçok çalışmada, kanser hastalarında depresyon sıklığının belirgin olarak yüksek olduğu belirtilmiştir. Bir prototip olarak kanser ve majör depresyon ilişkisi en belirgin şekliyle pankreas kanserinde karşımıza çıkar ve bu güçlü ilişki uzun yıllardır bilinmektedir Ancak bu ilişki ve ilişkinin altında yatan patofizyolojik mekanizma hakkında yetersiz bilgi birikimi söz konusudur. Farklı kanser türlerinde de artmış majör depresyon sıklığı mevcuttur. Bu yazıda tanı öncesinde depresif bulguları ortaya çıkan ve hastalık progresyonu döneminde bu bulguları belirgin şekilde artan pankreatik nöroendokrin karsinom tanılı bir vaka sunulmuştur. Depresif bulgularla; malignite tanısı ve prognoz arasındaki olası ilişkinin tartışılması ve 'depresif semptomlar metastazı öngörebilir mi?' sorusunun gündeme getirilmesi amaçlanmıştır.
Various studies were reported remarkable higher rates of depression in cancer patients. As a prototype, close relationship between cancer and major depression was reported in pancreatic cancer patients markedly and this relationship has been known for long years. Higher incidence of major depression exists in various subtypes of cancer, too. However, there is an inadequate data about this relationship and its underlying pathophysiological mechanism. In this paper, we have reported a case of whom had depressive symptoms before the diagnosis of pancreatic neuroendocrine pancreatic carcinoma and became more prominent at the time of progression of the disease. We have aimed to discuss about the probable relationship between depressive symptoms with early cancer diagnosis and prognosis and come up with the question of 'may depressive symptoms predict metastasis? '.

10.Clinically Very Important Rare Benign Renal Tumor: Presentation of a Renal Oncocytoma Case
Esref Oguz Güven, İsmail Selvi, Fatih Hızlı, Halil Başar
doi: 10.5505/aot.2014.58066  Pages 43 - 46
Böbrek onkositomu ilk olarak 1942 de tarif edilmiştir. Proksimal tüplerin epitelinden köken aldığı düşünülen ve hipertrofiye mitokondriler tarafından oluşturulan ince granüler eozinofilik sitoplazmaları olan büyük epitelial hücreler olan onkositlerleden oluşan tümörlerdir. Çoğunlukla benign ve 5-10 cm çapında kitlelerdir. Nekroz içermezler ancak santral fibrozis vardır. 7. dekatta en sık görülürler. Yaklaşık olarak %70 i insidental olarak saptanırken, %30 u flank ağrısı, palpabl renal kitle ve gross yada makroskobik hematüri ile semptom verirler. Renal onkositomanın klinik seyri benigndir. Klinik olarak renal hücreli kanserden ayırt edilemeyen ancak kesin patolojide onkositom olduğu saptanan bir vakayı sunduk.
Altmışbeş yaşında erkek hasta 3 aydan uzun süren künt sağ yan ağrısı nedeniyle kliniğimize başvurdu. Renal ultrasonografide sağ renal kitle saptandı. Bilgisayarlı tomografi (BT) incelemeside sağ böbrek yerleşimli 10x8x6 cm lik solid kitle saptayarak Ultrasonografiyi doğruladı. Sağ radikal nefrektomi yapıldı. Kesin patoloji raporu onkositom olarak geldi. Hasta sorunsuz olarak taburcu edildi.
Onkositomayı renal malign kitlelerden ayıracak güvenilir bir metod günümüzde yoktur.BT de kitle santralinde satelit skar görülmesi veya renal arteriografide at arabası tekeri görüntüsü renal onkositomadan şüphelendirebilmekle birlikte aynı bulgular renal hücreli kanserlerde de görülebilmektedirler.Sonuç olarak insidental saptanan bir renal kitlenin tanı ve tedavisi sırasında onkositom olasılığı daima akılda tutulmalı ve hastalar bu olasılık hakkında bilgilendirilmelidir.
Oncocytoma of the kidney was first described in 1942. The tumours are probably of proximal tubular epithelial origin and composed of oncocytes which are large epithelial cells with finely granular eosinophilic cytoplasm resulting from hypertrophied mitochondria.Most were being and 5–10 cm in diameter. They lack necrosis but may have central fibrosis.Peak incidence is in the seventh decade. Approximately 70% of oncocytomas are discovered as incidental findings,while 30% of patients may present flank pain, palpable renal mass, and gross or microscopic haematuria. Renal oncocytoma follows a benign clinical course.We report a right renal mass which was undistinguishable from renal cancer clinically but diagnosed as oncocytoma at the definitive pathological diagnosis.
65 yrs old man investigated for dull right flank pain lasting for more than 3 months.Renal ultrasonography revealed a right renal mass and CT examination confirms ultrasound by reporting a 10x8x6 cm solid mass located at the right kidney.Right radical nephrectomy was performed.Definitive pathology reported oncocytoma.Patient was discharged uneventfully.
There is no reliable preoperative diagnostic procedure distinguishing oncocytoma from renal carcinoma. The presence of a central stellate scar on CT or spoke wheel vascular pattern on renal arteriography may be suggestive of renal oncocytoma but these findings are also seen in some cases of renal carcinoma.We conclude that in the evaluation of an incidental renal mass the possibility of an oncocytoma should always be kept in mind and patients should be informed properly.

INVITED REVIEW
11.Sentinel Lymph Node Biopsy in Malignant Melanoma: Current Approaches
Hakan Uzun, Ozan Bitik
doi: 10.5505/aot.2014.07379  Pages 47 - 52
Sentinel lenf nodu biyopsisi (SLNB), malign melanomalı hastaların lenf nodlarının durumunu belirlemek için kullanılan bir evreleme prosedürüdür. Elektif lenf nodu diseksiyonuna göre çok daha az komplikasyon riski bulunmaktadır. SLNB, Breslow kalınlığı <0.75 mm. olan hastalara önerilmemektedir. Teknesyum sülfür kolloid ve vital mavi boyanın birlikte kullanılması ile yapılan lenfatik haritalama sonucu sentinel lenf nodu %99 oranında tespit edilebilir. SLNB, klinik olarak lenf nodu metastazı olmayan malign melanomalı hastalarda en önemli prognostik faktördür. SLNB'de mikrometastaz tespit edilmesi, tamamlayıcı lenf nodu diseksiyonu endikasyonudur. Bu derlemede SLNB hakkında hem güncel literatür bilgisi hem de süregelen tartışmalar ele alınmıştır.
Sentinel lymph node biopsy (SLNB) is a staging procedure used to determine the nodal status of patients with melanoma. It has a significantly lower complication rate compared with elective lymph node dissection. SLNB is not recommended for very thin lesions (Breslow thickness ≤ 0.75 mm). The combined lymphatic mapping technique of technetium sulfur colloid with vital blue dye would result in identification of the sentinel node in 99% of patients when performed correctly. SLNB is the single most important prognostic factor in melanoma patients without clinical evidence of nodal metastasis Currently, micrometastatic disease found on SLNB is an indication for completion lymph node dissection. In this review, both current literature and ongoing debates considering SLNB are discussed.

LookUs & Online Makale