ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Magnetic Resonance Imaging Findings of Primary Synovial Osteochondromatosis [Acta Oncol Tur.]
Acta Oncol Tur.. 2017; 50(3): 238-241 | DOI: 10.5505/aot.2017.72792

Magnetic Resonance Imaging Findings of Primary Synovial Osteochondromatosis

Burcu Şahin1, Elif Aktaş1, Murat Arıkan2, Güray Toğral2, Nazan Çiledağ1, Emrah Çağlar3, Bilgin Kadri Arıbaş1
1Dr Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training And Research Hospital, Radiology Clinic, Ankara,Turkey
2Dr Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training And Research Hospital,Orthopedics and Traumatology Clinic, Ankara,Turkey
3Bulent Ecevit Universıty, Department of Radiology

INTRODUCTION: Primary synovial chondromatosis is an uncommon benign monoarticular disorder. It is characterized by proliferation and metaplastic transformation of the synovium. It is generally characterized by calcified cartilagenous structures in the joint space or in the tenosynovium. It involves one joint and knee, hip, wrist are commonly affected joints. Malignant degeneration into chondrosarcoma has been reported but is rare. Here, we aimed to present MR images of 10 patients with primary synovial osteochondromatosis.
METHODS: We retrospectively reviewed 10 pathologically confirmed cases of synovial chondromatosis. Patients’ demographics and clinical presentations were reviewed. Imaging was evaluated by two musculoskeletal radiologists with agreement by consensus. Images were evaluated for lesion location, shape, extent and signal characteristics on MR.
RESULTS: Among the ten patients, 6 were male, 4 were female with a mean age of 50. (14-70 years) Lesion locations included knee (n=4), ankle (n = 2), shoulder (n = 2), elbow (n = 1), hip (n = 1). Radiographs commonly showed milimetric nodular calcifications. Only one lesion involved adjacent bone. The two patients with shoulder involvement also involved extraarticular bursa and tenosynovium. The case with the hip involvement also involved iliopsoas and external obturator bursa.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The radiographic and magnetic resonance imaging findings of synovial osteochondromatosis is typical. MRI is successful in determining the bone erosions and bursal extent of the intraarticular lesion.

Keywords: synovial osteochondromatosis, magnetic resonance imaging, calcification

Primer Sinovial Osteokondramotoziste Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulguları

Burcu Şahin1, Elif Aktaş1, Murat Arıkan2, Güray Toğral2, Nazan Çiledağ1, Emrah Çağlar3, Bilgin Kadri Arıbaş1
1Dr Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştıma Hastanesi, Radyoloji Bölümü
2Dr Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi
3Bülent Ecevit Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Sinoviyal osteokondramatozis sinovial dokunun mezenkimal kalıntılarının kartilajinöz metaplazisi sonucu gelişir. Genellikle eklem aralıklarında ve tenosinoviyumda kalsifiye kartilajinöz oluşumlar ile karakterizedir. Tek eklem tutulumu yapar ve sıklıkla diz, kalça ve el bileği tutulur. Nadir de olsa kondrosarkoma malign dejenerasyon gösterebilmektedir. Patolojik olarak ispatlanmış farklı anatomik lokalizasyonlardaki sinoviyal osteokondromatozisli on olgumuza ait MR bulgularını sunmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Sinoviyal osteokondromatozis tanısı almış on olgunun MR incelemeleri retrospektif olarak iki farklı radyolog tarafından birlikte tekrar değerlendirildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri ve lezyonların yerleşimi, şekli, uzanımı ve MR sinyal özellikleri değerlendirildi.
BULGULAR: Tanı alan 10 olgunun 6’sı erkek,4’ü kadın olup yaş ortalaması 50 bulunmuştur.(14-70 yaş) Hastaların geliş yakınmaları eklem ağrısı (n: 5), şişlik (n: 5) olarak belirtilmiştir. İki lezyon ayak bileğinde, 4 lezyon diz ekleminde, 2 lezyon omuz ekleminde ve 1 lezyon kalça ekleminde ve 1 lezyon dirsek ekleminde tespit edilmiştir. Röntgenografide tüm olguların ilgili eklem aralığında milimetrik noduler kalsikasyonlar izlenmiştir. Sadece 1 olguda kemik tutulumu da izlenmiştir. Omuz eklemi tutulumu olan olgularda ekstraartikülerbursal ve tenosinovial tutulum da izlenmiştir. Kalça eklemi tutulan olguda iliopsoas ve eksternalobturatuar bursalar da tutulmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sinoviyal osteokondromatozisin direkt grafi ve MR bulguları genellikle tipiktir. Sinoviyal osteokondromatoziste MR intraartiküler lezyonun bursalara uzanımını ve kemik erozyonlarını göstermekte de oldukça başarılıdır.

Anahtar Kelimeler: sinovial osteokondromatosis, manyetik rezonans görüntüleme, kalsifikasyon

Burcu Şahin, Elif Aktaş, Murat Arıkan, Güray Toğral, Nazan Çiledağ, Emrah Çağlar, Bilgin Kadri Arıbaş. Magnetic Resonance Imaging Findings of Primary Synovial Osteochondromatosis. Acta Oncol Tur.. 2017; 50(3): 238-241

Corresponding Author: Burcu Şahin, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale