ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Distress, Anxiety and Depression in Patients Who Have Received Hematologic Cancer Diagnosis [Acta Oncol Tur.]
Acta Oncol Tur.. 2017; 50(3): 207-217 | DOI: 10.5505/aot.2017.70298

Distress, Anxiety and Depression in Patients Who Have Received Hematologic Cancer Diagnosis

Elif Çalışkan1, Nermin Gürhan2, Ali İrfan Emre Tekgündüz1
1Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Oncology Educational and Research Hospital, Department of Hematology, Ankara, Turkey
2Gazi University Faculty of Health Sciences, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study is to determine distress, anxiety and depression in patients who have received hematologic cancer diagnosis and who are on chemotherapy treatment.
METHODS: The sample consisted of 75 individuals who were diagnosed with hematologic cancer and who were on chemotherapy treatment in the hematology department and in there mote chemotherapy unit. Participant were applied personal information form, DistressThermometer (DT) and Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS).
RESULTS: Accordingto DT, 52 patients (69.3%) had highstress (≥4), 23 patients (30.7%) had lowstress (<4). According to the HAD scale, HAD-Anxiety sub-dimension was found to be over 10 in 17 patients (22.7%). In terms of HAD-Depression sub-dimension, it was determined that 47 patients (62.7%) wereover 7.There is a significant positive difference between DT and HAD scales. Theme an anxiety score of the ladies was found to be statistically higher than the average of the anxiety scores of the males.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The vast majority of patient sare distressed during the treatment process from the time of diagnosis. Anxiety and depression levels increase as patients' distress increases. Thus, the physical and emotional complaints of the patient sare increased, the compliance with the treatment becomes difficult, the length of hospital stay increases and the quality of life of the patient decreases. Patients should be screened routinely with easy screening scales to detect patients suffering from psychological distress.

Keywords: Heamatological cancer, Distress, Anxiety and Depression

Hematolojik Kanserli Hastaların Anksiyete, Depresyon ve Distres Yaşama Durumları

Elif Çalışkan1, Nermin Gürhan2, Ali İrfan Emre Tekgündüz1
1Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji̇ Eği̇ti̇m ve Araştirma Hastanesi̇, Hematoloji Departmanı, Ankara, Türkiye
2Gazi̇ Üni̇versi̇tesi̇ Sağlik Bi̇li̇mleri̇ Fakültesi̇, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalişmanin amaci, hematolojik kanser tanisi almiş ve kemoterapi tedavisi görmekte olan hastalarda distres, anksiyete ve depresyon yaşama durumlarini belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Tanimlayici kesitsel tipte yapilan çalişmanin örneklemini, hematolojik kanser tanisi almiş, hematoloji servisine yatişi yapilan veya ayaktan kemoterapi tedavisi görmekte olan 75 bireyden oluşmaktadir. Hastalara kişisel bilgi formu, Distres Termometresi (DT) ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalasi (HADS) testleri uygulandi.
BULGULAR: DT’ye göre 52 hastanin (%69,3) yüksek stres (≥4) yaşadiği, 23 hastanin (%30,7) düşük stres (<4) yaşadiği belirlenmiştir. HAD ölçeğine göre, HAD-Anksiyete alt boyutu açisindan 17 hastanin (%22,7) 10 ve üzeri olduğu belirlenmiştir. HAD-Depresyon alt boyutu açisindan 47 hastanin (%62,7) 7 ve üzeri olduğu belirlenmiştir. DT ve HAD skalalari arasinda pozitif yönlü korelasyon vardir. Bayanlarin anksiyete puan ortalamasinin, erkeklerin anksiyete puan ortalamasindan istatistiksel olarak anlamli düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Hastalarin büyük çoğunluğu tani anindan itibaren tedavi süreci boyunca distres yaşamaktadir. Hastalarin distresi artikça anksiyete ve depresyon seviyeleri de artmaktadir. Böylece hastalarin fiziksel ve emosyonel yakinmalari artarken, tedaviye uyum zorlaşmakta, hastane yatiş süreleri artmakta ve hastanin yaşam kalitesi azalmaktadir. Psikolojik sikinti yaşayan hastalarin gözden kaçmamasi, tespit edilmesi ve yönlendirilmesi için ve nicel olarak ölçüm yapan, zaman almayan tarama ölçekleriyle hastalarin rutin olarak değerlendirilmesi literatür işiğinda önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Hematolojik Kanser, Distres, Anksiyete ve Depresyon

Elif Çalışkan, Nermin Gürhan, Ali İrfan Emre Tekgündüz. Distress, Anxiety and Depression in Patients Who Have Received Hematologic Cancer Diagnosis. Acta Oncol Tur.. 2017; 50(3): 207-217

Corresponding Author: Elif Çalışkan, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale