ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Rare side effect of Hookah Smoking; Carbon Monoxide Poisoning [Acta Oncol Tur.]
Acta Oncol Tur.. 2020; 53(1): 155-157 | DOI: 10.5505/aot.2020.70188

Rare side effect of Hookah Smoking; Carbon Monoxide Poisoning

Ömer Canpolat
Elazıg Fethi Sekin Cıty Hospıtal Emergency

Rare side effect of Hookah Smoking; Carbon Monoxide Poisoning: Case Report
Carbon monoxide poisoning is a very important cause of morbidity, especially in winter at our country. Approximately 50-75% of those discharged leave neurological or psychiatric sequelae. In our country, it is not possible to refer every patient with carbon monoxide poisoning to a center where hyperbaric oxygen treatment is performed. Patients with carbon monoxide poisoning can be treated with 100% oxygen or hyperbaric oxygen. As in this case, good supportive treatment is life-saving.
Hookah is widely smoked among young people in recent years. Carbon monoxide (CO) intoxication is rare in hookah smokers. In this report, we present a 19-year-old male patient who was brought to the emergency department by 112 emergency with fainting and hypotension following CO intoxication after smoking a hookah. patient's carboxyhemoglobin level was detected 43% at admission. The use of hookah and smoke exposure should be questioned in depth ın terms of carbon monoxide (CO) intoxication, especially in young patients presenting with nonspecific complaints such as fainting, blurred consciousness, fatigue, weakness, and vigilance.

Keywords: Hookah, Carbon Monokside, Poisoning

Bir Nargile İçimi İle Gelişen Nadir Görülen Karbon Monoksit Zehirlenmesi

Ömer Canpolat
Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Acil Servis

Bir Nargile İçimi İle Gelişen Nadir Görülen Karbon Monoksit Zehirlenmesi: Vaka Sunumu

Özellikle kış aylarında ülkemizde karbonmonoksit (CO) ile zehirlenme en ölümcül olan çok önemli bir morbidite nedenidir. Taburcu olanlarında yaklaşık %50-75’inde nörolojik veya psikiyatrik sekeller bırakmaktadır. Ülkemiz şartlarında CO ile zehirlenmesi olan her hastanın hiperbarik oksijen tedavisi yapılan bir merkeze sevki mümkün olmamaktadır. CO zehirlenmesi olan hastalar %100 oksijen veya hiperbarik oksijen ile tedavi edilebilir. Bu vakamızda da olduğu gibi destek tedavinin iyi yapılması hayat kurtarıcıdır.
Nargile son dönemlerde gençler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Nargile içicilerinde CO intoksikasyonu nadir izlenir. Bu sunumda, 19 yaşında olan ve nargile içimi sonrasında CO intoksikasyonu sonucu bayılma ve hipotansiyon ile 112 acil servis tarafından acil servise getirilen erkek hasta sunulmuştur. Acil servise baygın halde112 acil servis tarafından getirilen hastanın Karboksihemoglobin seviyesi %43 olarak ölçülmüştür. Acil servise başvuran bayılma, bilinç bulanıklığı, yorgunluk, halsizlik gibi nonspesifik şikayetler ile gelen özellikle genç hastalarda nargile kullanımı ve duman maruziyeti derinlemesine sorgulanmalı ve CO intoksikasyonu konusunda uyanık olunmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Nargile, karbon monoksit, zehirlenme

Ömer Canpolat. Rare side effect of Hookah Smoking; Carbon Monoxide Poisoning. Acta Oncol Tur.. 2020; 53(1): 155-157

Corresponding Author: Ömer Canpolat, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale