ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Evaluation of endoscopic retrograde cholangiopancreatography procedures: A retrospective study [Acta Oncol Tur.]
Acta Oncol Tur.. 2020; 53(3): 415-421 | DOI: 10.5505/aot.2020.67944

Evaluation of endoscopic retrograde cholangiopancreatography procedures: A retrospective study

Onur Can Kılınç1, Nihat Okçu2
1Haymana Public Hospital, Internal Medicine, Ankara, Turkey
2Medipol University Pendik Hospital, Gastroenterology, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP) is an important procedure in diagnosis and treatment of pancreaticobiliary diseases. In this study we aimed to evaluate outcomes, procedural interventions, complications and relations between procedural interventions and complications of ERCP procedures.
METHODS: A total of 774 ERCP procedures performed on 574 patients were included and investigated retrospectively in this study.
RESULTS: Endoscopic cannulation was successful in 88.4% of the cases. The most reported outcomes were choledocholithiasis (39.5%), stenosis in the common bile duct (22%) and microlithiasis (20.9%). The incidence of clinically significant procedure related complications was 14.8% in total. Pancreatitis was observed in 9.8% of the cases, clinically significant bleeding was observed in 4% of the cases, and cardiopulmonary complications were observed in 1.9% of the cases. The mortality rate was found to be 0.9%. Pre-cut sphincterotomy technique was found to be more frequently applied in failed cannulation cases (p=0.000). Post-ERCP bleeding and pancreatitis were observed more frequently in cases which pre-cut sphincterotomy technique was applied (p=0.009; p=0.007). Post-ERCP pancreatitis was found to be more frequent in cases which pancreatic stent implantation was performed (p=0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: It would be appropriate to avoid pre-cut sphincterotomy as much as possible in order to reduce the risk of post-ERCP pancreatitis and bleeding; to postpone the procedure to a latter session in case of failed cannulation instead of traumatizing the papilla further; and prophylactic pancreatic stenting should only be performed in highly experienced centers.

Keywords: endoscopic retrograde cholangiopancreatography, outcome, complications, pancreatitis, prophylactic stenting

Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi işlemlerinin değerlendirilmesi: Retrospektif bir çalışma

Onur Can Kılınç1, Nihat Okçu2
1Haymana Devlet Hastanesi, İç Hastalıkları, Ankara, Türkiye
2Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi, Gastroenteroloji, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) pankreatikobiliyer hastalıkların tanı ve tedavisinde önemli bir yöntemdir. Bu çalışmada ERCP sonuçlarının, işlem sırasında yapılan müdahalelerin, işlem sonrası gelişen komplikasyonların ve ERCP sırasında yapılan müdahaleler ile komplikasyonlar arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 574 hastaya yapılan 774 ERCP işlemi dahil edilmiş ve vakalar retrospektif olarak incelenmiştir.
BULGULAR: Endoskopik kanülizasyon %88,4 vakada başarılıydı. İşlem sonrası en çok rapor edilen sonuçlar sırasıyla koledokolitiyazis (%39,5), koledokta darlık (%22) ve mikrolitiyazis (%20,9) idi. İşlem sonrası klinik olarak anlamlı komplikasyon görülme oranı toplamda %14,8 idi. Pankreatit %9,8, klinik olarak anlamlı kanama %4, kardiyopulmoner komplikasyonlar ise %1,9 oranında görüldü. Mortalite oranı %0,9 olarak bulundu. Başarısız kanülizasyon sonucuna sahip vakalarda daha sık ön kesi yapıldığı tespit edildi (p=0,000). Ön kesi yapılan vakalarda kanama ve pankreatit komplikasyonları daha sık tespit edildi (p=0,009; p=0,007). Pankreatik stent uygulanan vakalarda pankreatit komplikasyonu daha sık tespit edildi (p=0,001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Post-ERCP pankreatit ve kanama riskini azaltmak adına ön kesi işlemlinden mümkün oldukça kaçınılması; başarısız kanülizasyon halinde papillayı daha fazla travmatize etmek yerine işlemin sonraki bir seansa ertelenmesi; PEP riskini azaltmak amacı ile pankreatik stent takılması işleminin ise sadece bu konuda çok deneyimli merkezlerce gerçekleştirilmesi uygun olacaktır.

Anahtar Kelimeler: endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi, sonuçlar, komplikasyonlar, pankreatit, profilaktik stentleme

Onur Can Kılınç, Nihat Okçu. Evaluation of endoscopic retrograde cholangiopancreatography procedures: A retrospective study. Acta Oncol Tur.. 2020; 53(3): 415-421

Corresponding Author: Onur Can Kılınç, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale