ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Spontan İyileşen Akut Apandisit [Acta Oncol Tur.]
Acta Oncol Tur.. 2007; 40(1): 44-47

Spontan İyileşen Akut Apandisit

Berat ACU1, Atilla ŞENAYLI1, Ülkü BEKAR1, Fevzi ATASEVEN1
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi

There vvere clinical and radiological reports declaring spontaneous resolving appendicitis. On the other hand, there have stili been controversies in this subject. One of the majör controversies is the way of treatment vvhen acute appendicitis is detected reminding the clinical findings of spontaneous resolving. We reported a patient vvith a mild right lovver quadrant abdominal pain. Our uitrasonographic findings vvere iike appendicitis but as she did not have clinical correlation. We only follovv up the patient but vve experienced the surgical dilemma including the operation or conservative treatment. İn this report, vve emphasized the real-ity of spontaneous resolving appendicitis and vve tried to strengthen the possibie salvage mechanism İike conservative treatment other than surgery, for a patient who may be admitted vvith spontaneous resolving appendicitis clinics in the future.

Keywords: Appendicitis, spontaneous, resolution, children.

A Case of Spontaneous Resolving Acute Appendicitis: A Surgical Dilemma

Berat ACU1, Atilla ŞENAYLI1, Ülkü BEKAR1, Fevzi ATASEVEN1
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi

Spontan iyileşen apandisiti tanımlayan klinik ve radyolojik yazılar vardır. Diğer taraftan, bu konu ile ilgili hala kararsızlıklar vardır. En önemli kararsızlıklardan biri ise spontan iyileşmenin klinik bulgularını gösteren akut apandisitte tedavi şeklinin ne olacağıdır. Orta şiddette sağ alt kadran karın ağrısı olan bir hasta rapor edilmiştir. Ultrason bulgularımız apandisit ile uyumlu idi; ancak klinik korelasyonu yoktu. Hasta sadece takip edilmiştir, fakat bu süreç içinde ameliyat ve konservatif tedavi arasında kararsız kalınmıştır. Bu yazıda, spontan iyileşen apandisitin varlığı vurgulanmıştır ve gelecekte spontan iyileşen apandisit kiliniği ile gelen bir hastanın konservatif tedavi gibi ameliyat dışı koruyucu mekanizmaların kullanılabileceğini vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Apandisit, çocuk, spontan iyileşme.

Berat ACU, Atilla ŞENAYLI, Ülkü BEKAR, Fevzi ATASEVEN. Spontan İyileşen Akut Apandisit. Acta Oncol Tur.. 2007; 40(1): 44-47
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale