ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Acta Oncologica Turcica - Acta Oncol Tur.: 47 (1)
Volume: 47  Issue: 1 - 2014
ORIGINAL ARTICLE
1.Our Principles of Diagnosis and Treatment in Basal Cell Carcinoma
Hakan Uzun, Ozan Bitik
doi: 10.5505/aot.2014.65375  Pages 1 - 6
AMAÇ: Bu çalışma ile Ankara Onkoloji Hastanesi'nde gerçekleştirilen bazal hücreli karsinoma (BHK) ameliyatlarını retrospektif olarak değerlendirmek ve elde edilen deneyim sonucunda tanı ve tedavi prensiplerini oluşturmak amaçlandı.
YÖNTEMLER: 2010-2012 yılları arasında plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi polikliniğine, travma hastaları hariç, 7018 hasta başvurdu. BHK tanısı ile ameliyat edilen 423 hastanın dosyaları ve patoloji raporları retrospektif olarak ve cinsiyet, yaş, semptom, lokalizasyon, uygulanan cerrahi yöntem, rekürrens gibi değişkenler göz önüne alınarak tarandı.
BULGULAR: BHK nedeniyle ameliyat edilen hastalar, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi polikliniğine başvuran hastaların %6’sını oluşturdular. Hastaların %63,1’i erkek, %36,9’u kadındı. Ameliyat edilen hastalardan toplam 491 malign lezyon eksizyonu yapıldı. Lezyonların en sık baş boyun bölgesinde yerleştiği görüldü (%89,2). Hastaların %26,2’si eksizyon ve primer onarım ile, %64,3’ü eksizyon ve lokal flep ile, %9,5’i eksizyon ve greftleme ile tedavi edildi. Ameliyat sonrası tüm hastaların %1,9’unda rekürrens saptandı ve 9 hasta rezidü tümör nedeniyle yeniden ameliyat edildi.
SONUÇ: Çalışmamız kliniğimizin 2 yıllık tecrübesini yansıtmaktadır. Erken tanı ve tedavi lezyonların yayılımının engellenmesi ve rekürrensin azaltılması açısından çok önemlidir. Radyasyon onkolojisi bölümü ile koordinasyon halinde çalışılmalıdır. Buna benzer çalışmaların yapılması, tanı ve tedavi prensiplerinin standardize edilmesini sağlamaktadır.
OBJECTIVE: In this study, authors aimed to retrospectivcely analyse the surgeries performed for basal cell carcinoma (BCC) in Ankara Oncology Hospital and they also aimed to settle the principles for diagnosis and treatment of BCC through the experiences gained.
METHODS: 7018 patients, excluding the trauma cases, were admitted to plastic, reconstructive and aesthetic surgery clinic between 2010 and 2012. 423 patients with the diagnosis of BCC were retrospectively reviewed by means of sex, age, symptom, location, type of surgery and recurrence.
RESULTS: The patients who were operated for BCC constituted 6% of the patients who admitted to Plastic and Reconstructive surgery clinic. 63.1% of the patients was male and 39.6% was female. 491 malignant tumor excisions were performed from the patients. It was seen that the lesions were most commonly located on head and neck region (89,2%). 26.2% of the patients was treated with excision and primary closure. 64.3% of the patients was treated with excision and local flap. 9.5% of the patients was treated with excision and grafting. Of the patients who were operated, 1.9% had recurrence and 9 patients were reoperated due to residual tumor.
CONCLUSION: Our study reflects the 2-year experience of our clinic. Early diagnosis and treatment are very important to prevent the spread of the lesions and to decrease the recurrence. We should always work in coordination with radiation oncology department. Executing these kind of studies provides standardization of the principles for the diagnosis and treatment.

2.An Evaluation Surgical Treatment of Intraosseous Lipoma Our Cases
Güray Toğral, Murat Arıkan, Sezgin Semis, Fevzi Kekeç, Fatih Ekşioğlu, Şafak Güngör
doi: 10.5505/aot.2014.10820  Pages 7 - 10
AMAÇ: Bu çalışmada, intraosseöz lipom tanısı almış olan ve cerrahi olarak tedavi edilmiş 12 hastanın retrospektif analizi incelenmiştir.
YÖNTEMLER: Hastaların 7’si erkek, 5’i kadın idi. Kistlerin 4’ü tibiada, 3’ü kalkaneusta, 2’si humerusta, biri talusta, biri femur distalinde ve biri asetabulumda idi. Tüm hastalar küretaj ve allojen kemik ile greftlendi.
BULGULAR: Hiçbir hastada ameliyat içi komplikasyona rastlanmadı. Ortalama vizüel analog skala (VAS) ağrı skoru ameliyat sonrası 4. ayda 4’ten 1’e indi ve tüm hastalar ağrısız bir kliniğe erişti. Kemik greftlerinin konsolidasyonu radyolojik olarak ortalama 4 ayda(2-6ay) görüldü. Takiplerde hiçbir hastada patolojik kırık veya nükse rastlanmadı.
SONUÇ: Semptomatik intraoseoz lipomlarda güncel tedavi yaklaşımı kistin küretaj ve greftlemesidir. Bu yöntemle hastaların tamamında tatminkar bir sonuç elde edilir.
OBJECTIVE: In this study, we evaluated the retrospective analysis of 12 patients with the diagnosis of intraosseos lipoma, who were surgically treated between 2008-2013.
METHODS: Seven of the patients were male and 5 were female. Four of the cysts were in tibia, 3 were in calcaneus, 2 in humerus, one in talus, one in distal femur and one in acetabulum.
RESULTS: All the patients were treated with curretage and allogenic bone grafting. No intraoperative complications were recorded. The median visual analog score (VAS) was decreased from 4 to 1 at the postoperative 4th month and all the patients were pain free. The complete consolidation of the grafts radiologically was recorded in 4 (2-6) months. No pathological fractures or recurrences were encountered.
CONCLUSION: Curretage and bone grafting is an actual teratment modality in the treatment of symptomatic intraosseous bone cysts.

3.Evaluation Of Gynecological Risk Factors In Osteoporosis
Öznur Uzun, Kurtuluş Köklü, Sumru Özel, Alize Yılmaz Şahin, Sibel Ünsal Delialioğlu, Fazıl Kulaklı
doi: 10.5505/aot.2014.43153  Pages 11 - 15
AMAÇ: Bu çalışmada 50 yaş üzeri osteoporozu olan ve olmayan olgularda osteoporoz için jinekolojik risk faktörlerini değerlendirmek amaçlanmıştır.
YÖNTEMLER: Çalışmaya postmenopozal-senil osteoporoz tanısı alan 127 hasta ve 53 osteoporozu olmayan gönüllü alındı. Katılımcılar yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), menarş yaşı, menopoz yaşı, doğum sayısı, düşük-küretaj sayısı, emzirme hikayesi gibi jinekolojik risk faktörleri açısından sorgulandı.
BULGULAR: Hastaların yaş ortalaması kontrollere göre daha yüksek, VKİ değerleri daha düşüktü (p<0,05). Menopoza girme yaşı hastalarda daha düşük, 12 ay ve üzeri emzirme oranı ise daha yüksekti (p<0,05). Hasta grubunun menapoz yaş ortalaması kontrol grubundan anlamlı olarak düşük bulundu (p<0,05). Bununla birlikte hasta ve kontrol grupları arasında menarş yaşı, doğum sayısı, düşük-küretaj sayıları açısından anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Hasta grubunda emziren 117 katılımcının 100’ü (%85.5), kontrol grubunda emziren 51 katılımcının ise 34’ü (%66.7) 12 ay ve üzeri sürede emzirmişti, istatistiksel olarak bu fark anlamlı bulundu (p<0,05).
SONUÇ: Osteoporoz için jinekolojik risk faktörlerinin belirlenmesi, gerekli önlemlerin alınması ve bu konudaki bilincin artırılması ile osteoporoz nedeniyle oluşabilecek kırıklardan doğan mortalite ve morbidite oranları azaltılabilir.
OBJECTIVE: To evaluate gynecological risk factors in patients with and without osteoporosis who are older than 50 years of age.
METHODS: One hundred and twenty seven patients with postmenopausal-senile osteoporosis and 53 non-osteoporotic volunteers were included. The subjects were examined in terms of age, body mass index (BMI), risk factors like age at menarche, age at menopause, number of births, numbers of miscarriage and curettage, and history of breast-feeding,
RESULTS: The mean age was statistically higher and the mean BMI level was statistically lower in patients (p<0,05). The mean menopause age was significantly lower, and the breast-feeding period equal or more than 12 months was significantly higher in patients (p<0,05). The mean age at menopause in the patient group was significantly lower (p<0,05). However, there was no difference between the patient and the control groups in terms of age at menarche, number of births, numbers of miscarriage and curettage (p>0,05). Hundred out of 117 patients (85.5%) breastfed equal or more than 12 months; 34 out of 51 volunteers (66.7%) breastfed equal or more than 12 months. This difference was found to be significant (p<0.05).
CONCLUSION: Finding the gynecological risk factors leading to osteoporosis, taking necessary precautions, and increasing the consciousness can decrease the morbidity and mortality ratios of fractures.

CASE REPORT
4.Isolated Sessile Chondrosarcoma Arising in Osteochondroma: A Case Report
Mahmut Kalem, Reşit Sevimli, Adem Ünlü, Yener Sağlık
doi: 10.5505/aot.2014.87597  Pages 16 - 18
Osteokondrom benign kemik tümörlerinin en sık görülenlerindendir, Çoğunlukla uzun kemiklerin metafizinde tek bir kitle olarak saptanır. Sıklıkla ağrıya sebep olması ve kondrosarkom gelişme riskindan dolayı cerrahi tedavi onerilmektedir.
Bu yazıda, proksimal humerustan kaynaklanan bir osteokondrom zemininde gelişen sekonder kondrosarkom olgusunun tanı-tedavi ve takip sonucu sunuldu.
Osteochondroma of the most common benign bone tumors are from youth, mostly in the metaphyses of long bones is determined as a single mass. Causing severe pain and surgical treatment is recommended due to the risk of development chondrosarcoma. In this paper, an osteochondroma arising from the proximal humerus osteochondroma developed in the case of chondrosarcoma diagnosis, treatment and follow-up of patients was presented.

5.Nora Lesion; A Case Report And Review Of The Literature
Ercan Şahin, Mahmut Kalem, Yavuz Yener Sağlık
doi: 10.5505/aot.2014.47955  Pages 19 - 21
Nora lezyonu sıklıkla el ve ayakların uzun kemiklerinde tutulum gösteren, lokal agresif egzofitik tümoral bir oluşumdur. Olgumuzun sağ elinde 2 yıldır olan şişlik şikayeti sonrası radyolojik ve histolojik sonuçları nora lezyonu ile uyumlu gelmesi üzerine cerrahi geniş eksizyon yapıldı.
Nora’s lesion is benign but locally agressive exostotic tumoural lesion of bone occuring in the long bones of the hands and feet. Our patient had swelling at her right hand for two years. After radiologic and histologic results were obtained as nora’s lesion, surgical excision with wide margins was performed.

LETTER TO THE EDITOR
6.Peritoneovaginal Fistula during Intraperitoneal Chemotherapy of Epithelial Ovarian Carcinoma
Umut Demirci, Havva Yeşil Çınkır, Bülent Yalçın
doi: 10.5505/aot.2014.08208  Pages 22 - 23
Abstract |Full Text PDF

LookUs & Online Makale