ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Early Wound Complications And Influencing Factors For The Breast Cancer Patients After Oncoplastic Surgery [Acta Oncol Tur.]
Acta Oncol Tur.. 2018; 51(3): 416-423 | DOI: 10.5505/aot.2018.85520

Early Wound Complications And Influencing Factors For The Breast Cancer Patients After Oncoplastic Surgery

Gamze Kızıltan1, Cihangir Özaslan2, Niyazi Karaman2, Lütfi Doğan2
1Department of Surgery, Kırıkkale Yuksek Ihtisas Hospital, Kırıkkale, Turkey
2Department of Surgery, Ankara Oncology Hospital, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: In this study, early wound complications and factors affecting these complications were investigated in patients diagnosed with breast cancer and treated with oncoplastic surgery techniques.
METHODS: The data of 77 patients who underwent surgery with superior or inferior pedicle oncoplastic breast surgery techniques were retrospectively analyzed. The patients' data and the information about wound complications were recorded.
RESULTS: As a result of statistical evaluations, it was determined that age, hypertension and removed tissue weight increased the risk of wound complications. The removed tissue weight and hypertension were found to be independent risk factors. In our series, our minor complication rate is 23.4%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Minor complication rate of our series is similar with the literature. It is known that the complication rates increases with patient age, comorbid diseases and the amount of removed tissue volume. Age and the presence of comorbid diseases are some of the factors that increase complications, but not a contraindication for the surgery. The data obtained from our study showed that; since oncoplastic breast surgery provides wider excision than classical breast-conserving surgical techniques, it can be used safely without increasing complication rates in the patients.

Keywords: Breast cancer, oncoplastic breast surgery, wound complications

Onkoplastik Cerrahi Uygulanan Meme Kanseri Hastalarında Erken Yara Komplikasyonları ve Etki Eden Faktörler

Gamze Kızıltan1, Cihangir Özaslan2, Niyazi Karaman2, Lütfi Doğan2
1Kırıkkale Yüksek İhti̇sas Hastanesi̇, Genel Cerrahi̇, Kırıkkale, Türkiye
2Ankara Onkoloji̇ Hastanesi̇, Genel Cerrahi̇, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada meme kanseri tanısı almış ve onkoplastik cerrahi teknikleri ile tedavi edilmiş hastalarda gelişen erken dönem yara komplikasyonları ve bu komplikasyonlara etki eden faktörler araştırılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Superior ve inferior pedikül onkoplastik cerrahi tekniklerinden biri uygulanarak opere edilmiş 77 hastaya ait veriler retrospektif olarak incelendi. Hastalara ait veriler ile yara komplikasyonlarının gelişip gelişmediği kayıt altına alındı.
BULGULAR: Yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda ileri yaş, hipertansiyon ve doku ağırlığının yara komplikasyon riskini arttırdığı tespit edilmiştir. Çıkarılan doku ağırlığı ve hipertansiyon bağımsız risk faktörü olarak saptanmıştır. Meme kanseri nedeni ile ameliyat edilen hastalardan oluşan serimizde minör komplikasyonlar %23.4 oranında görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızdaki minor komplikasyon oranı literatürde belirtilmiş komplikasyon oranları ile uyumludur. Hasta yaşı, yara iyileşmesini etkileyen komorbid hastalıklar ve çıkarılan doku hacmi arttıkça komplikasyon oranlarının arttığı bilinmektedir. İleri yaş ve komorbid hastalıkların varlığı komplikasyonları arttıran bir faktör olmakla birlikte ameliyat için kontrendikasyon teşkil etmez.Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz veriler de onkoplastik meme cerrahisinin, meme kanseri olan hastalarda klasik meme koruyucu cerrahi tekniklerinden daha geniş eksizyon imkanı sağladığı ve komplikasyon oranlarını arttırmadan güvenle kullanılabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: meme kanseri, onkoplastik meme cerrahisi, yara komplikasyonları

Gamze Kızıltan, Cihangir Özaslan, Niyazi Karaman, Lütfi Doğan. Early Wound Complications And Influencing Factors For The Breast Cancer Patients After Oncoplastic Surgery. Acta Oncol Tur.. 2018; 51(3): 416-423

Corresponding Author: Gamze Kızıltan, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale