ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
A Case of Bilateral Malignant Ovarian Brenner Tumor [Acta Oncol Tur.]
Acta Oncol Tur.. 2016; 49(3): 228-231 | DOI: 10.5505/aot.2016.53825

A Case of Bilateral Malignant Ovarian Brenner Tumor

Emine Zeynep Ucar, Alper Karalök, Işın Ureyen, Tolga Taşçı, Derman Basaran, Osman Türkmen, Mehmet Celik, Taner Turan, Gokhan Tulunay
Etlik Zubeyde Hanim Women’s Health Teaching and Research Hospital, Gynecologic Oncology Division

Background: Brenner tumor of ovary is a rare neoplasm which constitutes almost 1 percent of all ovarian tumors. These tumors are usually benign, with only 1% being malignant. Here, we report a very rare case of bilateral malignant Brenner tumor.
Case: A 55 year-old woman admitted to our center with complaints of abdominal distention and pain. Her physical examination was remarkable for pelvic mass and ascites. Sonographic examination showed a complicated pelvic mass of ovarian origin. Her preoperative serum CA-125 level was 64 IU/ml. An exploratory laparotomy revealed bilateral ovarian masses and frozen section of the ovarian tumors was reported to be malignant. There was no peritoneal disease and she underwent a standard staging procedure. Final pathology revealed FIGO 2009 stage IIIC bilateral malignant Brenner tumor of the ovary. Patient received 6 cycles of platinum based chemotherapy. After 13 months of diagnosis multiple metastatic lesions in lungs were found and she underwent salvage chemotherapy. She received multiple chemotherapy regimens however disease progressed gradually and she succumbed to disease 53 months after initial diagnosis.
Discussion: In the vast majority of ovarian Brenner tumors, surgical resection provides a cure for benign disease. Owing to its low incidence there is not established adjuvant treatment algorithm for malignant ovarian Brenner tumors. Multicenter trials of ovarian cancer should aim to include this rare pathology to increase our knowledge.

Keywords: Malignant brenner tumor, ovarian carcinoma, cytoreductive surgery, chemotherapy

Bilateral Malign Brenner Tümörü: Olgu Sunumu

Emine Zeynep Ucar, Alper Karalök, Işın Ureyen, Tolga Taşçı, Derman Basaran, Osman Türkmen, Mehmet Celik, Taner Turan, Gokhan Tulunay
Etlik Zubeyde Hanim Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Jinekolojik Onkoloji Bölümü

Giriş: Brenner tümörü nadir olarak görülen bir yumurtalık kanseridir ve tüm kanserlerin %1’ni oluşturur. Bu tümörler genelde iyi huyludur ve Brenner tümörlerinin sadece %1’i kötü (malign) karakterdedir. Nadir olarak görülen bilateral malign brenner tümörlü bir olguyu sunacağız.
Olgu: 55 yaşında hasta son bir aydır olan karında şişlik ve ağrı şikâyeti ile başvurdu. Hastanın fizik muayenesinde pelvik kitle ve asit sıvısı mevcuttu. Ultrasonografik incelemede yumurtalıktan kaynaklanan kitlesi mevcuttu. Ameliyat öncesi serum CA-125: 64 IU/ml’idi. Laparotomi yapılan hastanın bilateral yumurtalık kitleleri mevcuttu, frozen section incelemesi malign olan hastaya geride tümör kalmayacak şekilde evreleme cerrahisi yapıldı. FIGO 2009 evrelemesine göre evre IIIC olarak kabul edilen hasta adjuvan 6 kür platin bazlı kemoterapi aldı. On üç ay sonra bilateral ve çok sayıda akciğer metastazı gelişen hasta kurtarma kemoterapisi aldı. Sonrasında çok defa kemoterapi rejimleri almasına rağmen hastalığın ilerlemesi nedeniyle tanıdan 53 ay sonra hastalığından dolayı eksitus oldu.
Tartışma: İyi huylu lezyonlar basit eksizyonla tedavi edilebilir. Çok nadir görülmesinden dolayı malign brenner tümörünün cerrahi sonrası adjuvan tedavisi konusunda fikir birliği yoktur. Buna benzer yumurtalık patolojilerini içeren çok merkezli çalışmalar, bu hastalık ile olan bilgimizi artıracaktır.

Anahtar Kelimeler: Malign brenner tümörü, yumurtalık kanseri, sitoredüktif cerrahi, kemoterapi

Emine Zeynep Ucar, Alper Karalök, Işın Ureyen, Tolga Taşçı, Derman Basaran, Osman Türkmen, Mehmet Celik, Taner Turan, Gokhan Tulunay. A Case of Bilateral Malignant Ovarian Brenner Tumor. Acta Oncol Tur.. 2016; 49(3): 228-231

Corresponding Author: Emine Zeynep Ucar, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale