ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Evaluation Of Gynecological Risk Factors In Osteoporosis [Acta Oncol Tur.]
Acta Oncol Tur.. 2014; 47(1): 11-15 | DOI: 10.5505/aot.2014.43153

Evaluation Of Gynecological Risk Factors In Osteoporosis

Öznur Uzun, Kurtuluş Köklü, Sumru Özel, Alize Yılmaz Şahin, Sibel Ünsal Delialioğlu, Fazıl Kulaklı
Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Ankara Physical Medicine And Rehabilitation Research And Training Hospital, Ankara, Turkey

OBJECTIVE: To evaluate gynecological risk factors in patients with and without osteoporosis who are older than 50 years of age.
METHODS: One hundred and twenty seven patients with postmenopausal-senile osteoporosis and 53 non-osteoporotic volunteers were included. The subjects were examined in terms of age, body mass index (BMI), risk factors like age at menarche, age at menopause, number of births, numbers of miscarriage and curettage, and history of breast-feeding,
RESULTS: The mean age was statistically higher and the mean BMI level was statistically lower in patients (p<0,05). The mean menopause age was significantly lower, and the breast-feeding period equal or more than 12 months was significantly higher in patients (p<0,05). The mean age at menopause in the patient group was significantly lower (p<0,05). However, there was no difference between the patient and the control groups in terms of age at menarche, number of births, numbers of miscarriage and curettage (p>0,05). Hundred out of 117 patients (85.5%) breastfed equal or more than 12 months; 34 out of 51 volunteers (66.7%) breastfed equal or more than 12 months. This difference was found to be significant (p<0.05).
CONCLUSION: Finding the gynecological risk factors leading to osteoporosis, taking necessary precautions, and increasing the consciousness can decrease the morbidity and mortality ratios of fractures.

Keywords: Osteoporosis, Menopause; Menarche

Osteoporozda Jinekolojik Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi

Öznur Uzun, Kurtuluş Köklü, Sumru Özel, Alize Yılmaz Şahin, Sibel Ünsal Delialioğlu, Fazıl Kulaklı
Ankara Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Ankara

AMAÇ: Bu çalışmada 50 yaş üzeri osteoporozu olan ve olmayan olgularda osteoporoz için jinekolojik risk faktörlerini değerlendirmek amaçlanmıştır.
YÖNTEMLER: Çalışmaya postmenopozal-senil osteoporoz tanısı alan 127 hasta ve 53 osteoporozu olmayan gönüllü alındı. Katılımcılar yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), menarş yaşı, menopoz yaşı, doğum sayısı, düşük-küretaj sayısı, emzirme hikayesi gibi jinekolojik risk faktörleri açısından sorgulandı.
BULGULAR: Hastaların yaş ortalaması kontrollere göre daha yüksek, VKİ değerleri daha düşüktü (p<0,05). Menopoza girme yaşı hastalarda daha düşük, 12 ay ve üzeri emzirme oranı ise daha yüksekti (p<0,05). Hasta grubunun menapoz yaş ortalaması kontrol grubundan anlamlı olarak düşük bulundu (p<0,05). Bununla birlikte hasta ve kontrol grupları arasında menarş yaşı, doğum sayısı, düşük-küretaj sayıları açısından anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Hasta grubunda emziren 117 katılımcının 100’ü (%85.5), kontrol grubunda emziren 51 katılımcının ise 34’ü (%66.7) 12 ay ve üzeri sürede emzirmişti, istatistiksel olarak bu fark anlamlı bulundu (p<0,05).
SONUÇ: Osteoporoz için jinekolojik risk faktörlerinin belirlenmesi, gerekli önlemlerin alınması ve bu konudaki bilincin artırılması ile osteoporoz nedeniyle oluşabilecek kırıklardan doğan mortalite ve morbidite oranları azaltılabilir.

Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Menopoz; Menarş

Öznur Uzun, Kurtuluş Köklü, Sumru Özel, Alize Yılmaz Şahin, Sibel Ünsal Delialioğlu, Fazıl Kulaklı. Evaluation Of Gynecological Risk Factors In Osteoporosis. Acta Oncol Tur.. 2014; 47(1): 11-15

Corresponding Author: Öznur Uzun, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale