ISSN 0304-596X | E-ISSN: 2148-7669
Total Larenjektomi Sonrası Ses Restorasyonunda Provox Konuşma Protezi Tecrübelerimiz [Acta Oncol Tur.]
Acta Oncol Tur.. 2010; 43(2-3): 65-69

Total Larenjektomi Sonrası Ses Restorasyonunda Provox Konuşma Protezi Tecrübelerimiz

Fadlullah AKSOY1, Bayram VEYSELLER1, Yavuz Selim YILDIRIM1, Hasan DEMİRHAN1, Orhan ÖZTURAN1
SB Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniği, İSTANBUL

Introduction: To evaluate the success and complications rates after Provox speech prosthesis application.Patients and Methods: A retrospective review was carried out from 2006 to 2010 in data of 58 patients that underwent Provox voice prothesis after total laryngectomy and followed up adequately in first the Ear, Nose and Throat Clinic of Haseki Training and Research Hospital. The age of the patients ranged between 41 and 68 years (mean age 55,42). There were 54 male and four female patients. Fourty-two of the patients had received postoperative radiotherapy. Mean duration of follow-up patients was 19.2 months (18-44 months). Speech rate and quality of patients, complications, frequency of prostheses changes and causes were evaluated. Results: Provox voice prostheses in 51 (87.9%) of the 58 patients provided smooth and clear speech. In five of seven patients, conversation could not be obtained. In two patients, may burst sound, but could not speak. The maximum phonation time in patients with postoperative first month on the average 15.2 ± 1.6 second and in one breath the maximum count was calculated as 33 ± 3.1. Earliest and latest prosthesis replacement months were 3 and 17, respectively with an average of 7.3 months. The most frequent complication was leakage around the prosthesis. Conclusion: The high rate of speech can be obtained Provox voice prosthesis without serious complications. It is a tool that can be applied in practice.

Keywords: Total laryngectomy, voice prosthesis, Provox, voice rehabilitation, tracheoesophageal fistula

Our Experience in Provox Voice Protheses for Voice Restoration After Total Laryngectomy

Fadlullah AKSOY1, Bayram VEYSELLER1, Yavuz Selim YILDIRIM1, Hasan DEMİRHAN1, Orhan ÖZTURAN1
SB Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniği, İSTANBUL

Giriş: Provox konuşma protezi uygulaması sonrası başarı oranlarının ve komplikasyonlarının değerlendirilmesi. Hastalar ve Yöntem: SB Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Kulak, Burun, Boğaz Kliniğinde 2006-2010 yılları arasında total larenjektomi sonrası Provox ses protezi uygulanan ve düzenli olarak takip edilen 58 hastanın verileri geriye dönük olarak incelendi. Hastaların 54’ü erkek, dördü kadındı, hastaların yaşları 41 ile 68 arasında değişiyordu ve yaş ortalaması 55 idi. Hastaların 42’si postoperatif radyoterapi almıştı. Hastaların takip süreleri ortalama 19.2 aydı (18-44 ay). Hastaların konuşma oranları ve kalitesi, komplikasyonlar, protez değiştirilme sıklığı ve nedenleri değerlendirildi. Bulgular: Provox ses protezi uygulanan 58 hastanın 51 (%87.9)’inde akıcı ve anlaşılabilir konuşma elde edildi. Yedi hastanın beşinde hiç konuşma elde edilemedi. İki hasta ise patlar tarzda ses çıkarabiliyor ancak konuşamıyordu. Hastalarda postoperatif birinci ayda yapılan maksimum fonasyon süreleri ortalaması 15.2 ± 1.6 saniye ve bir nefes alışta maksimum sayı sayma ise 33 ± 3.1 olarak hesaplandı. Protez değişim süreleri en erken üçüncü ay en geç ise 17. ayda idi ve ortalama 7.3 ay olarak hesaplandı.En sık görülen komplikasyon protez çevresinde sızıntı idi. Sonuç: Provox ses protezi, konuşmanın yüksek oranda elde edilebildiği ve ciddi komplikasyonlar olmaksızın pratik olarak uygulanabilen bir araçtır.

Anahtar Kelimeler: Total larenjektomi, ses protezi, Provox, ses rehabilitasyonu, trakeoözefageal fistül

Fadlullah AKSOY, Bayram VEYSELLER, Yavuz Selim YILDIRIM, Hasan DEMİRHAN, Orhan ÖZTURAN. Total Larenjektomi Sonrası Ses Restorasyonunda Provox Konuşma Protezi Tecrübelerimiz. Acta Oncol Tur.. 2010; 43(2-3): 65-69
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale